Свет

Ирак тражи брз излазак америчких трупа из земље

Имајући у виду да је Исламска држава поражена 2017. године, америчке трупе одавно немају разлога да буду у Ираку, рекао је премијер те земље Мохамед Шиа ел Судани
Ирак тражи брз излазак америчких трупа из земљеwww.globallookpress.com © Ameer Al-Mohammedawi/dpa

Ирак жели да постигне договор са САД о брзом и потпуном повлачењу америчких трупа из те блискоисточне земље, рекао је премијер те земље Мохамед Шиа ел Судани, наводећи да је њихово присуство представља дестабилизујући фактор усред претње од преливања сукоба Израела и Хамаса ван граница Појаса Газе.

"Треба реорганизовати овај однос тако да ниједна страна, било унутрашња или међународна, не може да нарушава стабилност у Ираку и региону", рекао је Ел Судани за Ројтерс.

Подсетимо, коалиција предвођена САД извршила је инвазију на Ирак 2003. године, свргнувши притом Садама Хусеина са власти. Иако су се повукле из земље 2011. године, америчке трупе вратиле су се у земљу 2014. године као део међународне коалиције за борбу против Исламске државе, а Вашингтон тренутно има 2.500 војника размештених у земљи.

С обзиром на то да је Исламска држава територијално поражена 2017. године, Судани сматра да америчке трупе одавно немају разлог да буду ту.

Захтеви за одлазак америчких снага могу се у Ираку чути већ годинама, а посебно су се интензивирали усред низа удара које су САД спровеле на милитантне групе које су уједно део формалних ирачких безбедносних снага.

Британска агенција напомиње да су напади лансирани као одговор на дроновске и ракетне ударе на америчке снаге које су уследиле као одговор на војну кампању Израела у Гази.

"Хајде да се договоримо око временског оквира (за излазак коалиционих трупа) који би, искрено, требало да буде брз, како оне не би остале овде дуго и како би се спречили даљи напади", рекао је Судани, напоменувши да само крај рата Израела у Гази може спречити регионалну ескалацију.

У супротном, рат се може раширити у региону који је од великог значаја за светске ланце снабдевања енергентима.

Како наводи, Багдад је сада способан да се самостално брани од терориста и требало би да ужива пун територијални суверенитет, а чиме би се избегло увлачење Ирака у потенцијални регионални сукоб.

Додаје да је Ирак отворен за успостављање билатералних односа сарадњу у области безбедности са САД и њиховим коалиционим партнерима, што би могло укључивати обуку и саветовање ирачких снага, као и куповину оружја.

"САД нам нису непријатељ и ми нисмо у рату са њима, али ако се ове тензије наставе, то ће дефинитивно имати последице и створити јаз у овим односима", рекао је он.

image
VV inauguration
banner