Свет

Турски званичници не иду у Давос: Став организатора о Израелу главни разлог одсуства

Ова одлука турског председника уследила је због најаве портпарола Светског економског форума да ће "озбиљна безбедносна и хуманитарна ситуација на Блиском Истоку бити кључни фокус самита"
Турски званичници не иду у Давос: Став организатора о Израелу главни разлог одсуства© Tanjug/Dia Images via AP

Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган затражио је од званичника своје земље да не учествују на овогодишњем Светском економском форуму (СЕФ) у Давосу, због става организатора догађаја о рату Израела и Палестине, наводи "Блумберг".

Иако је турски министар финансија Мехмет Шимшек планирао да присуствује скупу политичких и пословних који ће трајати од 15. до 19. јануара, Ердоган је га је спречио у томе.

Ова одлука турског председника уследила је због најаве портпарола Светског економског форума да ће "озбиљна безбедносна и хуманитарна ситуација на Блиском Истоку бити кључни фокус самита".

Министар Шимшек је пре неколико дана требало да присуствује и састанку са инвеститорима у Њујорку, који је организовала централна банка прошле недеље, али се придружио само виртуелно. Канцеларије министра и председника Ердогана одбиле су да коментаришу читав случај.

Подсећања ради, ово није први пут да председник Ердоган користи Давос како би заузео став о израелско-палестинском сукобу, јер је и 2009. године напустио дискусију са тадашњим председником Израела, Шимоном Пересом. Тада је главна тема разговора била тронедељна војна операција у Појасу Газе, а Ердоган је најавио да више неће присуствовати форуму у Давосу.

Упркос његовој одлуци, турски званичници поново су почели да присуствују СЕФ-у након неколико година. Турски лидер и данас критикује Тел Авив због броја погинули у Гази и брани Хамас као групу која се бори за права Палестинаца, али и даље није прекинуо дипломатске везе, па Турска остаје једна од ретких земаља из региона која признаје Израел као државу.

Тензије између двеју земаља су у порасту, а последњи битан догађај било је хапшење десетине људи у Турској, због наводног шпијунирања у име Мосада.

image