Свет

Ердоган: Нетанијаху се не разликује од Хитлера, само је богатији

Израел је, користећи помоћ из Америке, убио више од 20.000 становника Газе, каже турски председник
Ердоган: Нетанијаху се не разликује од Хитлера, само је богатији© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се израелски премијер Бенјамин Нетанијаху не разликује од Адолфа Хитлера и упоредио израелске нападе на Газу са нацистичким прогоном Јевреја.

Говорећи на једном догађају у Анкари, Ердоган је поновио своје критике западне подршке Израелу и додао да је Турска спремна да прими академике и научнике који су се суочили са прогоном због својих ставова о сукобу у Гази, преноси Ројтерс.

"Они су говорили лоше о Хитлеру. Како се они разликују од Хитлера? Натераће нас да нам недостаје Хитлер. Да ли је оно што Нетанијаху ради мање од онога што је урадио Хитлер? Није", рекао је Ердоган.

Он је додао да је Нетанијаху "богатији од Хитлера и да добија подршку са Запада".

"Свака врста подршке долази из Сједињених Држава. И шта су они урадили са свом том подршком? Убили су више од 20.000 становника Газе", навео је турски председник.

Ердоган је прошле недеље изјавио да је срамота за човечанство да толико "славних" држава скрштених руку гледа израелске "варварске нападе, масакре и пљачке".

"Историја ће судити онима који су одговорни за изазивање ове одвратне слике, онима који су покушали да је легитимизују и онима који су затворили очи пред њом", рекао је Ердоган на прошлонедељној церемонији доделе председничких награда за културу и уметност у Анкари.

Нетанијаху: Ердоган је последњи који може да нам прича о моралу

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган "последњи који може да прича о моралу", реагујући на Ердоганову изјаву да се акције Израела против Хамаса "не разликују" од акција Адолфа Хитлера.

"Ердоган, који спроводи геноцид над Курдима и држи светски рекорд по броју новинара који се налазе у затвору, последњи је који може да нам прича о моралу", навео је Нетанијаху у саопштењу, преноси "Тајмс оф Израел".

Устврдио је да је израелска војска "најморалнија војска на свету, која се бори и елиминише најодвратнију и најбруталнију терористичку организацију на свету".

Он је навео да Ердоган хвали и угошћује високе званичнике Хамаса, "организације која је починила злочине против човечности".

На наводе турског председника реаговао је и члан израелског ратног кабинета Бени Ганц, поручивши да Ердоганове изјаве представљају "очигедно искривљавање стварности и скрнављење сећања на Холокауст".

image