Свет

Нова опасност за Макрона: Син заговорника НАТО агресије на Србију

Левичар има све већу подршку, а постоји и "опасност" да ће на своју страну успети да привуче и присталисте партија око политичког центра
Нова опасност за Макрона: Син заговорника НАТО агресије на Србијуwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Емануел Макрон има нови проблем, констатује "Политико", додајући да француски лидер сада, уз крајњи десничарски Национални скуп Марин Ле Пен, има новог изазивача на левици – посланика левог центра Рафаела Гликсмана.

Гликсман (44) је члан групе социјалиста и демократа у Европском парламенту познат по својој кампањи о питањима људских права.

Србији је познат његов отац, француски "филозоф" и мислилац, Андре Гликсман, који је иначе био један од главних заговорника НАТО бомбардовања наше земље и који је доста учинио како би тамошње јавно мњење окренуо против Србије током 90-их, потпуно игноришући злочине против човечности које су чинили Хрвати и муслимани.

Гликсман млађи је филмски редитељ, а пре него што се придружио Европском парламенту, радио је као саветник бившег проевропског председника Грузије Михаила Сакашвилија, који  тренутно служи затворску казну и хоспитализован је, а учествовао је у побуни на Мајдану у Кијеву 2013.

Високи званичник Ренесансне партије поделио је са "Политиком" своју забринутост да би неки гласачи који су у прошлости подржавали Макрона сада могли да виде "озбиљног и пријатељског" Глуксмана као задовољавајућу алтернативу, пошто је Макронов табор упао у кризу.

Прошлогодишња пензиона реформа, која је подигла минималну старосну границу за пензионисање, као и закон о имиграцији који је крајња десница назвала  идеолошком победом, изазвали су, наиме, неслагање унутар Макроновог тима и ослабили његове левичарске акредитиве.

Влада је попустила тврдолинијашким конзервативцима у кључним питањима, укључујући и ограничавање приступа социјалним бенефицијама за нове имигранте и укидање аутоматског држављанства по рођењу, што је изазвало критике јавности лево оријентисаних чланова кабинета.

Сада на промене позивају и Макронове бивше присталице.

Тако бивши посланик Зелених у Европском парламенту Данијел Кон-Бендит, сада председника у интервјуу за "Монд", назива "разочарењем".

Кон-Бендит се залаже да се Зелени и социјалисти уједине и подрже Гликсмана. Такав савез, рекао је он за новине, "може привући све лево од Макрона".

Политички стратег близак француској партији Зелених, анонимно за "Политико" указује да је досадашњи успех Зелених у Француској на европским изборима такође резултат привлачења бирача који су подржавали центристе током председничких избора.

Гликсман је, међутим, тренутно у најбољој позицији привуче исте те гласаче, јер се кампања Зелених сматра "превише фокусираном на друштвена питања и воук идеологију".

"Ако Гликсман почне да расте у анкетама и да се такмичи са Ренесансном листом, левичарски бирачи могли би бити у искушењу да се уједине иза његове листе како би санкционисали Макрона", додао је он.

Гликсманов "Плејс паблике" (Place publique) тренутно је на трећем месту и предвиђа се да ће добити око 10 одсто гласова, што је далеко мање од листа крајње деснице и промакроновских партија. Али, замах његове странке је ипак привукао пажњу истраживача јавног мњења.

"Ако Гликсман заврши са високим процентом, то ће вероватно значити да су Зелени пали. Ако заврши изнад 13 или 14 процената, то ће такође бити на рачун Ренесансе", рекао је шеф института за испитивање јавног мњења "Кластер 17" Жан-Ив Дормаген.

image