Свет

Макронов "ресет": Тешка година за француског председника

Иако је Макрону остало још три године до краја председничког мандата, забринут је да би могла да га замени лидерка националистичке партије Марин ле Пен
Макронов "ресет": Тешка година за француског председника© Tanjug/Mohammed Badra, Pool via AP, File

Француски председник Емануел Макрон покушава да унесе нову енергију у своју администрацију након тешке политичке године, која је врхунац доживела оставком премијерке Елизабет Борн.

Очекује се да ће Макрон именовати министра образовања Габријела Атала као замену Борнове, преносе француски медији.

Нови премијер би био задужен за формирање владе, иако се очекује да неколико актуелних министара задржи своје позиције, а нову поставку би могла истовремено да објави и Макронова канцеларија.

Иако је Макрону остало још три године до краја председничког мандата, забринут је да би могла да га замени лидерка националистичке партије Марин ле Пен коју је победио на два претходна гласања за председника државе.

Европски избори, који ће бити одржани у јуну, тест су за растућу популарност странке Национално окупљање. За сада су изгледи да Макрона суморни, с тим што је партија Ле Пен лако надмашила Макронову у анкетама, пише "Блумберг".

Без обзира на то ко је изабран за премијера, мало је вероватно да ће се Макронова политика променити. У свом телевизијском говору у новогодишњој ноћи, Макрон је изнео своје планове за Француску 2024. године, који укључују наставак покушаја да привуче компаније у Француску и стварање више њих, као и напредовање великих програма у области нуклеарне енергије, али и вештачке интелигенције, обавештајног рада и транспорта.

Макрон је захвалио Елизабет Борн на њеном раду и служби, а у саопштењу из његовог кабинета је истакнуто да ће она наставити да води владу док се не именује замена.

У писму свом шефу, Борнова је рекла да јој је председник рекао да жели да је замени.

Бивша министарка рада, животне средине и саобраћаја која је била позната по томе што је технократа, била је тек друга жена на тој функцији у Француској. Именована је 2022. убрзо након Макроновог реизбора.

image