Свет

Амерички званичници за "Политико": Кина одбила захтев Украјине за састанак у Давосу

Украјински лидери нису крили да желе да се састану са кинеским званичницима. Али, на крају, није дошло до састанка што је био ударац за Кијев, пише лист
Амерички званичници за "Политико": Кина одбила захтев Украјине за састанак у ДавосуGetty © Paul Morigi

Кина је одбила захтев Украјине за састанак у Давосу између кинеског премијера Ли Ћијанга и председника Украјине Владимира Зеленског, преноси "Политико".

Украјински лидери нису крили да желе да се састану са кинеским званичницима, а посебно је шеф кабинета председника Украјине Андреј Ермак "наговестио" да би Зеленски могао да се састане са кинеским премијером. Али, на крају, "није дошло до састанка што је био ударац за Кијев", пише лист.

"Одлука Кине да се не састане са Украјинцима деловала је намерно, а не као резултат проблема са распоредом", јавља "Политико". 

Лист се позива на изјаве анонимниих америчких званичника и каже да је "високи амерички званичник рекао је да је Пекинг одбио захтев Кијева за састанак у неком тренутку током њихових посета Швајцарској, док је други званичник рекао је да је Кина одбила било каква окупљања након што ју је Русија позвала да прекине дипломатске сусрете са Украјином"

Такође, неименовани високи званичник Европске уније рекао је да је блок позвао Кину да обнови директан контакт са Зеленским, истичући да би састанак са Лијем у Швајцарској био позитиван корак.

Истовремено, представник Украјине демантује за лист да је Кијев тражио састанак.

Зеленски и кинески лидер Си Ђинпинг разговарали су телефоном прошлог априла, а кинески изасланик за Украјину отпутовао је у Кијев следећег месеца. Украјина се и даље нада да ћее моћи поново да започну преговоре.

Зеленски и Ли, блиски Сијев сарадник, били су у Давосу како би се састали са страним колегама и обратили се публици форума.

image