Србија и Балкан

Вучић у Давосу: Форум је требало да буде економски, а испао је "пар екселанс" политички самит

Председник Србије рекао је да разговор са помоћником америчког државног секретара није био лак
Вучић у Давосу: Форум је требало да буде економски, а испао је "пар екселанс" политички самит

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је на Светском економском форуму у Давосу имао дуг разговор са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајаном, а да су причали о Косову и Метохији и другим темама.

"О'Брајан је интелигентан човек. Водили смо изузетно дуг разговор, око два и по сата, од чега сат времена о Косову, а остало о другим темама. На пажљив начин је саслушао све што сам имао да кажем. Разговор није био лак, говорио сам веома отворено и искрено", нагласио је Вучић новинарима.

Он је оценио да је Форум у Давосу, иако би требало да буде пре свега економски самит, испао "пар екселанс" политички самит, на коме присуствују најважнији светски лидери.

"Овде доминирају четири теме. Прва је однос Кине и Америке, које чине 45 одсто светске економије. Друга се односи на арапски и исламски свет, трећа на Украјину, а четврта на америчке и европске изборе", рекао је Вучић и додао да кроз разговоре поправља позицију наше земље.

"Није лако. У Србији су избори завршени, време је мира и стабилности и ми гурамо земљу напред. Спремамо се за суботу када ћемо представити све оно што ћемо да урадимо у наредном периоду, а за то нам је потребно и све оно о чему причамо и овде. Морамо да разговарамо са свима, да осигурамо неку врсту заштитног омотача за Србију", истакао је Вучић.

Он је навео да је на форуму у Давосу доминирала и тема о вештачкој интелигенцији и додао да је синоћ и оснивач компаније Мајкрософт Бил Гејтс говорио о томе да очекују да ће у првом тренутку неприпремљене земље да изгубе 40 до 60 одсто запослених људи у наредних пет или шест година.

"Рекао је и да морају сви да се спремају јер ће то отворити нове могућности за посао, а ми морамо о томе да бринемо. Стопа незапослености у нашој земљи никада више не сме да пређе 10 одсто, морамо да држимо тај ниво испод 10 одсто јер нам је и то један од услова како бисмо могли да испоручимо све до 2027. године", навео је Вучић.

Истакао је да Србија хоће да за ЕКСПО има аутономна возила, да буде шампион у електричним возилима и најавио је да фирма "Стелантис" у Крагујевцу креће са производњом електричне "фијат панде" већ од јуна.

"Хоћемо да имамо станице за пуњење електричних возила на сваком месту у Србији, да развијемо комплетну мрежу и да будемо први у региону по свим тим питањима", истакао је Вучић и додао да ће видети да ли ће у свему томе успети, а да при томе сачувају српско становништво на КиМ и мир.

image