Свет

Зеленски се преценио у Давосу, реаговао на кинеско одбијање сусрета: Није на мом нивоу

Волео бих да се сретнем са лидером Кине, рекао је украјински председник на самиту у Давосу
Зеленски се преценио у Давосу, реаговао на кинеско одбијање сусрета: Није на мом нивоу© Tanjug/ AP Photo/Peter Morrison

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је у среду да заправо није желео да се састане са кинеским премијером Ли Ћангом на Светском економском форуму у Давосу. Примедбе долазе усред медијских извештаја да је највиши кинески званичник одбио захтев Зеленског за састанак.

"Кинески премијер није особа на коју циљам", рекао је Зеленски, сугеришући да Ли није био довољно висок званичник да би га уопште вредело упознати.

"Постоји кинески премијер – онда ће се наш премијер састати с њим. Волео бих да се сретнем са лидером Кине. Колико ја знам, у Кини Си Ђинпинг доноси одлуке, а у Украјини ја доносим одлуке. Не требају ми било какви дијалози; Потребне су ми важне одлуке од лидера који доносе те одлуке", рекао је Зеленски.

Оваква оцена Зеленског долази усред медијских извештаја који сугеришу да је украјински председник заправо желео да се састане са Лијем на форуму, али је кинеска страна одбила захтев. Пекинг до сада није коментарисао изгледе за било какве састанке овог типа са украјинским руководством нити је одговорио на опаске Зеленског.

Раније, медији су известили да је Кина у потпуности искључила било какве "дипломатске сусрете" са Украјином у Давосу по налогу Русије. 

"Пекинг је одбацио захтев Кијева за састанак у неком тренутку током њихових међусобних посета Швајцарској“, рекао је високи амерички званичник.

Други високи неименовани украјински званичник је, међутим, рекао за "Политико" да ниједан састанак Лија и Зеленског никада није планиран. Уочи самита у Давосу шеф администрације Зеленског Андреј Јермак изјавио је да би разговори са Кином били од суштинског значаја за промовисање такозваног "мировног плана" Кијева.

Контроверзном листом предлога од 10 тачака, коју Зеленски промовише међу украјинским партнерима већ око годину дана, заправо се захтева капитулација Русије. Москва је одбацила план као "апсурдан", одбацивши га као пропагандни трик Кијева.

image