Свет

Откриће из Давоса: Трамп најавио излазак из НАТО-а

Забринутост ЕУ око другог доласка Трампа је оправдана, кажу званичници америчке администрације
Откриће из Давоса: Трамп најавио излазак из НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Европски комесар Тијери Бретон открио је прошле седмице да је Доналд Трамп у Давосу 2020. приватно упозорио да САД неће притећи у помоћ ЕУ ако буде нападнута.

"Морате да схватите да ако Европа буде нападнута, ми никада нећемо доћи да вам помогнемо и да вас подржимо", рекао је, наводно, Трамп председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на Светском економском форуму у Давосу 2020.

Европски комесар из Француске, Тијери Бретон, који је такође био присутан на састанку, рекао је и да је Трамп додао: "Успут, НАТО је мртав, а ми ћемо отићи, напустићемо НАТО".

Тај обрачун у Давосу, пише "Политико" одредио је тон крхког односа Вашингтона и Брисела у време Трамповог председавања.

"Ако желимо да извучемо поуке из историје, гледајући на начин на који је водио прве четири године свог мандата, то је очигледно претња", рекла је недавно француској телевизији Кристин Лагард, председница Европске централне банке.

"Погледајте само трговинске тарифе, посвећеност НАТО-у, борбу против климатских промена. Само у ове три области у прошлости амерички интереси нису били усклађени са европским", додала је она.

А чланови Трамповог круга сада кажу да је Европа у праву што се плаши.

Један бивши високи званичник Трампове администрације рекао је да је екипа сада окупљена у Давосу у праву што страхује да би други мандат Доналда Трампа прилично ометао њихов рад.

Сенатор Џеј Ди Ванс, републиканац из Охаја, поручио је да глобална елита "треба да га (Трампа) се плаши". "Ако се Трамп залаже за било шта, мислим да је то одбацивање њихове идеологије, материјалних користи које произилазе из тога", рекао је он за "Политико".

image