Свет

ЕУ против Кине: Говори кинеског премијера и шефице ЕУ у Давосу указују на дубоку поделу

Премијер Ли Ћанг је позвао мултинационалне компаније да више инвестирају у Кину, а председница Европске комисије је говорила о демократији и геополитичким интересима Запада
ЕУ против Кине: Говори кинеског премијера и шефице ЕУ у Давосу указују на дубоку поделуGetty © Anna Szilagyi

 Дубоке поделе у свету постале су очигледне на Светском економском форуму у швајцарском граду Давосу, на отварању годишњег састанка пословних и политичких елита, када су кинески премијер и председница Европске комисије одржали дијаметрално различите говоре, преноси "Политико".

Кинески премијер Ли Ћанг је позвао мултинационалне компаније да више улажу у кинеску економију, док је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен говорила о одбрани демократије и геополитичких интереса Запада.

Ли је изнео предлог у пет тачака, за који је рекао да треба да "поново изгради поверење и унапреди економску сарадњу Кине и Запада." Такође, премијер је захтевао већу макроекономску координацију и бољу технолошку сарадњу.

Кинески премијер ниједном није поменуо САД, али је неколико пута говорио о "непоузданим и надмоћним државама", што је била јасна алузија на САД.

Највећи део Лијевог говора био је усмерен на ублажавање забринутости глобалних инвеститора због успоравања кинеске економије. Ли је упоредио кинеску економију са швајцарским Алпима и њиховим "таласастим планинским венцем, пуним величанствених врхова."

"Бирање кинеског тржишта није ризик него прилика, а Комунистичка партија Кине дочекује стране инвеститоре раширених руку", додао је Ли.

Ера сукоба и конфронтација

Лијев позив инвеститорима веома се разликује од говора Фон дер Лајенове, која је за двадесетак минута чак девет пута поменула демократију и шест пута слободу.

Фон дер Лајенова је Европу описала као глобалног лидера, који покушава да се ухвати у коштац са глобалним изазовима.

„И за јавни и приватни сектор никада није било важније стварање новог везивног ткива. Ниједан од савремених изазова не поштује границе“, рекла је председница Комисије.

Фон дер Лајенова је упозорила да се свет суочава са "највећим ризиком за глобални поредак у послератној ери" и да се ризици "спајају једни са другима."

Фон дер Лајенова је, упркос ери "сукоба и конфронтације, фрагментације и страха", на крају покушала да покаже веру у европску будућност.

"Слобода пословања је у вези са слободом политичких система", додала је Фон дер Лајенова.

Речи Фон дер Лајенове су изговорене у тренутку када су поделе између светских лидера постале очигледне. У уторак је делегација САД већ напустила Алпе, што је био још један симптом недостатка воље за дијалогом.

image