Свет

Арестович: Украјина се увек кладила на историјске губитнике

Бивши саветник Владимира Зеленског је упозорио Украјинце да не понављају грешке из прошлости
Арестович: Украјина се увек кладила на историјске губитникеwww.globallookpress.com © Evgen Kotenko

Украјинци су се неколико пута у кључним тренуцима своје историје придруживали губитничкој страни, а сада поново раде против својих интереса, изјавио је бивши саветник председника Украјине Зеленског Алексеј Арестович.

Бивши главни "спин доктор" председника Зеленског поднео је оставку у јануару прошле године, када се преселио у САД, тврдећи да је због својих политичких ставова у немилости Кијева и да му прети хапшење.

"Наш проблем је што се у прекретницама наше историје кладимо на страну која губи", написао је у среду Арестович на Иксу (бившем Твитеру). "Поента није у томе да се кладимо на победнике, поента је у томе што се, увек изнова, не кладимо на своје интересе."

Арестович је као пример навео официра руске царске армије Павела Скоропадског, који је 1918. године стао на страну Немачке и основао немачки протекторат под називом "Хетманат Украјина", али је убрзо, после пораза Централних сила, морао да бежи.

Такође, Арестович је поменуо Велики северни рат (1700-1721), када је козачки атаман Иван Мазепа стао на страну Шведске против царске Русије. Мазепа је умро у изгнанству, након што је Петар Велики 1709. поразио Швеђане у Полтавској бици.

Влада Зеленског је недавано одала почаст Мазепи у храмовима која је одузела канонској православној цркви.

"Веома је вероватно да сада понављамо исту историјску грешку", написао је Арестович, указујући на пропуштене прилике Кијева да склопи мир са Русијом.

"Једну од шанси имали смо на преговорима у Истанбулу, где смо имали прилику да окончамо рат, али ми смо одлучили да се боримо даље", написао је бивши саветник, додајући: "Оваквих прилика више неће бити."

Рат са Русијом је "постао неизбежан”, сматра Арестович, када је Украјина објавила намеру да се придружи ЕУ и НАТО-у, али се Кијев кладио да ће добити заштиту Запада.

"Имали смо две опције", наставио је Арестович. "Или да се припремимо за прави егзистенцијални рат и да га водимо на свим нивоима, јер је то за нас питање живота и смрти, или да водимо политику која одговара нашим стварним могућностима, намерама и интересима."

У недавном интервјуу за британски лист "Анхерд", Арестович се осврнуо на преговоре у Истанбулу у марту 2022. године, када је изјавио да су они били "90 одсто завршени", али да је нешто или неко, у последњем тренутку, променио мишљење Зеленског.

Арестович није ни потврдио ни демантовао да је бивши британски премијер Борис Џонсон имао пресудну улогу у одлуци Кијева да настави конфликт.

Од тада, додао је Арестович, конфликт у Украјни се проширио и постао сукоб између Глобалног југа и Колективног запада.

image