Свет

Страх од ескалације насиља на Блиском истоку: Мексико и Чиле траже од МКС да истражи сукоб у Гази

Позив на истрагу могућих злочина показује растућу глобалну забринутост због "ескалације насиља" на Блиском истоку
Страх од ескалације насиља на Блиском истоку: Мексико и Чиле траже од МКС да истражи сукоб у Гази© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Мексико и Чиле затражили су од Међународног кривичног суда (МКС) да истражи могуће злочине почињене током напада Хамаса на Израел и накнадне инвазије јеврејске државе на Газу.

Овај потез је најновији знак растуће међународне забринутости због рата, најсмртоноснијег израелско-палестинског сукоба од успостављања Израела 1948. године, пише "Фајненшел тајмс".

"Овом акцијом, Мексико наглашава важност гарантовања независности тужиоца МКС-а да истражује злочине почињене током сукоба у Гази, било да су их починили агенти окупаторске или окупиране силе", саопштило је мексичко министарство спољних послова.

Израел не признаје надлежност МКС-а.

Алберто ван Клаверен, чилеански министар спољних послова, рекао је да је Чиле заинтересован да "подржи истрагу о било ком могућем ратном злочину који је почињен у тој области, било да су га починили Израелци или Палестинци".

Израелска амбасада у Мексику саопштила је да "жали" због најаве мексичке владе и поновила да Израел има "легитимно право на самоодбрану у складу са међународним правом".

"Израел очекује да ће међународна заједница осудити терористички напад на цивиле и показати своју јасну подршку пуном праву (Израела) на самоодбрану", поручено је из амбасаде.

Палестинско министарство спољних послова поздравило је захтев, рекавши да то "потврђује хитну потребу да суд испуни свој мандат, да одврати, истражи и кривично гони најтеже злочине што је у интересу међународну заједницу".

Израел је објавио рат Хамасу након што је милитантна група 7. октобра покренула напад на Израел, убивши око 1.200 људи и узевши још 250 талаца, према израелским званичницима. У израелској одмазди, у Појасу Газе је убијено више од 27.000 људи, док је око два милиона становника енклаве расељено, а сама Газа уништена.

Јужна Африка је прошле недеље поднела посебан случај против Израела Међународном суду правде, наводећи да је починио геноцид над Палестинцима у Гази.

Израел је жестоко одбацио оптужбе Преторије тврдећи да су реаговали у складу са међународним правом и да имају право да се бране.

Мексико је саопштио да "помно прати" овај случај и поручио да се нада да би његове акције могле "да отворе простор за тренутни прекид ватре и допринесу утирању пута за трајни мир у региону".

image