Свет

Трамп: Европске државе су потрошиле милијарде кад сам им запретио

Бивши амерички председник рекао је да је Европљанима саопштио да их неће заштитити ако не плате за своју одбрану
Трамп: Европске државе су потрошиле милијарде кад сам им запретио© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Бивши председник Доналд Трамп рекао је да су земље НАТО-а потрошиле "милијарде и милијарде" долара на своју одбрану, након што им је запретио да Европу, ако буде нападнута, неће заштитити.

Говорећи на скупу у Њу Хемпширу, Трамп је, према писању "Политика", осудио европске земље због тога што се превише ослањају на Вашингтон када су у питању трошкови одбране. 

Трамп је рекао да је током свог председниковања схватио да су Сједињене Државе те које "сносе рачуне". У то време је, како је додао, наиме, на питање једног европског лидера да ли то значи да их Америка неће заштитити ако не плате, он рекао да је управо тако.

"А следећег дана, милијарде и милијарде долара су се слиле", рекао је Трамп.

"Политиков" извештај објављен раније овог месеца, открио је да је Трамп 2020. године рекао председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен да САД неће стати у одбрану Европе ако буде нападнута.

Нејасно је да ли је Трамп, говорећи на свом митингу у петак мислио на управо на тај разговор са Фон дер Лајен.

На самиту НАТО-а у Велсу 2014. године, чланице алијансе су се обавезале да ће потрошити два процента свог бруто друштвеног производа на сопствену одбрану до 2024. године.

Трамп је више пута критиковао савезнике из Алијансе јер не троше на сопствену одбрану колико и САД, иако је БДП Вашингтона много већи од других чланица НАТО-а.

"Идеја да би он напустио наше савезнике ако се не снађу подвлачи оно што већ знамо да је истина о Доналду Трампу: једина особа до које му је стало је он сам", саопштио је портпарол Бајденове кампање Амар Муса.

Француски европски комесар Тијери Бретон назвао је Трампову претњу "великим позивом за буђење".

"Сада више него икад знамо да смо сами, наравно. Ми смо чланови НАТО-а, скоро сви, наравно имамо савезнике, али немамо друге опције осим да драстично повећамо издавања како бисмо били спремни за било шта да се деси", рекао је он на догађају у Европском Парламент у Бриселу раније овог месеца.

image