Свет

Свету је потребан Трамп: Борис Џонсон не верује да ће бивши председник САД напустити Украјинце

Бивши британски премијер је оптимистичан иако је Трамп више пута доводио у питање наставак америчког финансирања Кијева ако освоји нови мандат
Свету је потребан Трамп: Борис Џонсон не верује да ће бивши председник САД напустити Украјинцеwww.globallookpress.com © I-Images/ZUMAPRESS.com

Бивши британски премијер Борис Џонсон подржао је Доналда Трампа уочи председничких избора у САД у новембру, наводећи да би његов повратак у Белу кућу могао бити "баш оно што свету треба".

У својој недељној колумни за "Дејли мејл", Џонсон је навео да би, ако Трамп подржи Украјину у њеном рату против Русије, његово обновљено вођство "могло бити велика победа за свет".

"Једноставно не могу да верујем да ће Трамп напустити Украјинце. Напротив, пошто је схватио, као што сигурно јесте, да с Путином нема посла, мислим да постоје добре шансе да ће удвостручити и завршити оно што је започео – дајући им оно што им је потребно да победе", нада се Џонсон, додајући да ће, ако то буде случај "под Трампом Запад бити јачи, а свет стабилнији".

Нејасно је откуда Џонсону овакав оптимизам по украјинском питању, будући да је Трамп више пута доводио у питање наставак америчке подршке Кијеву ако буде поново изабран, а такође се хвалио својим добрим односом са руским председником Владимиром Путином.

Трамп, који је такође више пута отворено критиковао НАТО, раније је ијавио да би могао да оконча сукоб у Украјини за свега 24 сата.

У својој колумни, за коју се шушка да му "Дејли мејл" плаћа милион фунти годишње, Џонсон је написао да се "припадници глобалног воук покрета" плаше Трампове победе.

Џонсон је навео и да је бивши председник САД, који се суочава са 91 оптужбом за кривична дела у четири кривична случаја, "ухваћен како говори неколико нечувених ствари".

Он је ипак закључио да "оно што свету сада треба јесте амерички лидер чија је спремност да употреби силу и чиста непредвидивост главно средство одвраћања непријатеља Запада".

Трамп је, како он наводи, заинтересован за "одговарајући споразум о слободној трговини" са Британијом, након што су прошле године напуштене наде о потпуном трговинском споразуму.

image