Свет

"Економист", биполарни и шизофрени: Британци први у Европи по менталним болестима

Један од могућих разлога за велико повећање употребе антидепресива је то што Британци све више основна људска осећања попут стреса и туге сматрају за менталне поремећаје, наводи британски лист
"Економист", биполарни и шизофрени: Британци први у Европи по менталним болестимаGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Чини се да се Уједињено Краљевство обрело у кризи менталног здравља, пише британски "Економист", наводећи да је пораст употребе антидепресива током последњих година међу Британцима био највећи у целој Европи.

У протеклих пет година је број Британаца који су контактирали службе за ментално здравље порастао за скоро милион и између 2021. и 2022. је износио око 4,5 милиона, наводи овај медиј и напомиње да ту земљу сада само Португалци и Исланђани надмашују у употреби антидепресива.

"Економист" предлаже два могућа узрока овог феномена. Први је, наводи британски лист цитирајући једну глобалну анкету, то што су британски тинејџери све усамљенији и осећају се као да немају сврху у животу, а што може бити пут ка поремећајима менталног здравља.

Други могући разлог је ширење свести о менталним проблемима током последњих година. Иако би то у теорији требало да буде добра пракса, британски лист напомиње да је један њен нуспроизвод био то да Британци сада све чешће поимају основна људска осећања попут стреса или туге као менталне поремећаје.

У једној анкети из 2022. године је 57 одсто британских студената тврдило да има проблема са менталним здрављем, док је у другој то био случај са 65 одсто Британаца, наводи "Економист".

"Изгубићете осећај за то шта је заправо ментална болест ако почнете да је примењујете на 30 одсто, 50 одсто популације", каже др Ејдријан Меси за овај лист.

Поврх тога, резултати глобалних студија заснованих на дијагностици се не поклапају са налазима националних студија Британци сами себи дијагностикују менталне проблеме. 

У студији под именом "Светски терет болести" из 2020. године закључено је да Енглеска, Шкотска и Велс имају неке од најмањих стопа депресије и анксиозности у Европи, иако се исто није могло рећи за Северну Ирску.

Међутим, иста студија је у Британији забележила највишу стопу озбиљних менталних проблема у Европи.

Разлози нису у потпуности јасни, истиче "Економист", али напомиње да би једно од могућих објашњења могло бити злоупотреба лекова, по чему је Британија један од лидера у региону.

image
VV inauguration
banner