Свет

Лондон прави тајне досијее: Контрола оних који се усуде да критикују владу

Контрола је укључивала проверу Икса, Фејсбука, Инстаграма и Линкедин налога дате особе, као и претраживање детаља о појединцима на Гуглу користећи кључне речи попут "критика владе или премијера"
Лондон прави тајне досијее: Контрола оних који се усуде да критикују владуwww.globallookpress.com © Annette Riedl/dpa

Најмање 15 одељења британске владе ангажовано је у кампањи профилисања стручњака из различитих области на друштвеним мрежама, како би спречили критичаре да говоре на јавним догађајима под покровитељством владе, известио је "Обзервер", позивајући се на податке у које је имао увид.

Владини званичници у сваком одељењу имали су посебне смернице које одређују услове за израду и чување "тајних досијеа" о јавним говорницима за које се сматра да су критички настројени према датом ресору, наводи лист.

Профилисање је обично укључивало проверу Икс (некадашњи Твитер), Фејсбук, Инстаграм и Линкедин налога дате особе, као и претраживање детаља о појединцима на Гуглу користећи кључне речи попут "критика владе или премијера".

Званичницима је тада саветовано да прегледају до 10 страница резултата претраге, односно податке који датирају од три до пет година уназад, наводи се у извештају.

Министарство просвете Уједињеног Краљевства, које се, према извештају "Обзервера", налази међу ресорима који учествују у кампањи профилисања, саопштило је у одговору активистичкој групи "Прајваси интернешенел" да никада није прибегавало таквој пракси.

"Улагање координисаних напора за тражење негативних информација на овај начин представља селективни надзор грађана", рекла је за "Обзервер" правна директорка "Прајваси интернешенела" Карлолајн Вилсон Палоу.

Информације о шеми са листом је поделила адвокатска фирма "Ли Деј", која тренутно води судски поступак против владе у име најмање две особе које су наводно биле предмет те праксе.

"Ово је вероватно утицало на велики број појединаца, од којих многи неће знати да државни службеници држе тајне досијее о њима. Такве праксе су изузетно опасне", рекла је за "Обзервер" Теса Грегори, партнер у фирми "Ли Деј".

Адвокат тврди да такве скривене провере крше заштиту података, а могуће и законе о људским правима.

Један од клијената адвокатске фирме "Ли Деј" је Ден Касзета, стручњак за хемијско оружје и сарадник на Краљевском институту за уједињене службе (РУСИ), једном од водећих безбедносно истраживачких центара у Великој Британији.

"Пуни обим овога је шокантан и вероватно није у потпуности познат. Имао сам ту срећу да ми се дају јасни, очигледни докази", рекао је он за "Обзервер", додавши да зна за још 12 стручњака који су сазнали да их је влада ставила на списак за праћење.

Како овај стручњак каже, он је у јулу добио јавно извињење од владе, а у августу је обавештен да је 15 ресора о којима је реч повукло те смернице до ревизије кабинета.

Портпарол кабинета је рекао за "Обзервер" да влада "прегледа смернице и да их је привремено повукла како би спречила било какво погрешно тумачење правила".

image