Свет

Аргентински радници најавили масовне протесте: Милеијева "шок терапија" највише погађа средњу класу

Најмање 200.000 људи маршираће у Буенос Ајресу и верујем да ће штрајк бити потпун, рекао је Херардо Мартинес, лидер аргентинског синдиката грађевинских радника
Аргентински радници најавили масовне протесте: Милеијева "шок терапија" највише погађа средњу класуGetty © Photo by Marcelo Endelli/Getty Images

Аргентински синдикати позвали су у среду на масовни штрајк у знак протеста против економских реформи које је увео нови председник Хавијер Милеи. 

Синдикати који представљају раднике у различитим привредним гранама, укључујући транспорт, грађевинарство и јавни сектор, маршираће Буенос Ајресом.

"Маршираће најмање 200.000 људи и верујем да ће штрајк бити потпун", рекао је Херардо Мартинес, лидер аргентинског синдиката грађевинских радника, за "Фајненшел тајмс" уочи протеста. 

Он сматра да влада новим реформама "крши друштвени уговор" и да би штрајк могао да убеди законодавце да блокирају мере и почну преговоре о алтернативним начинима подршке привреди.

"Ми нисмо желели овај начин, али, нажалост, нису нам дали алтернативу... Свесни смо да инфлација мора да се смањи. Није нам пријатно што је у нашој земљи оволико висок ниво сиромаштва. Ипак, не можемо да прихватимо да трошкови постизања економске стабилности падају искључиво на леђа радника и средње класе", навео је Мартинес.

Убрзо након што је Милеи ступио на дужност у децембру, његова влада је представила око 300 мера "шок терапије" које имају за циљ обнављање економије земље и обуздавање јавне потрошње. 

Реформама је, између осталог, смањена заштита радника, дерегулисана индустрија и умањене су субвенције за енергију и транспорт. Милеијев програм штедње се спроводи у покушају да земљу извуче из тешке економске кризе током које је годишња инфлација премашила 200 одсто и довела до тога да више од 40 одсто Аргентинаца живи у сиромаштву.

Упркос оштрим критикама и протестима, Милеи је до сада неприкосновнено остао при својој политици, упозоравајући да ће бити потребно време да се виде резултати. Он је критиковао организаторе штрајка раније ове недеље, оптужујући их да покушавају да "уназаде земљу и задрже је у прошлости и декаденцији", док он, како је навео, жели да усвоји модел који ће Аргентину поставити на "пут развоја", пренела је државна новинска агенција Телам.

image