Свет

Аргентински председник упозорава: Запад је у опасности и срља ка социјализму и сиромаштву

Милеи је у говору у Давосу оптужио међународне организације за "колективизам"
Аргентински председник упозорава: Запад је у опасности и срља ка социјализму и сиромаштву© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Председник Аргентине Хавијер Милеи оптужио је западне лидере да су напустили "западне вредности".

"Овде сам да вам кажем да је западни свет у опасности... јер су они који би требало да бране вредности запада прихватили визију света која неумољиво води ка социјализму, а самим тим и сиромаштву", рекао је Милеи окушљенима на Светском економском форуму у Давосу.

Према његовим речима, "међународне организације" су под утицајем "колективизма", "радикалног феминизма" и "окрутне еколошке агенде".

Милеи, самопрозвани анархокапиталиста и бивши телевизијски стручњак, победио је на изборима у новембру, у јеку најгоре кризе јужноамеричке економије у последње две деценије.

Како преноси "Фајненшел тајмс", Данијел Пинто, председник "ЏејПи Моргана" оценио је пре говора аргентинског лидера, да нова влада Хавијера Милеиа "можда ствара нови почетак за земљу" и ставља тачку на "80 година економског погоршања".

Пинто је, међутим, упозорио на "тешку годину" јер Милеијеви планови "захтевају да становништво буде спремно да прође кроз бол (штедње)".

Економска политика Милеија такође је добила почетну подршку Међународног монетарног фонда (ММФ) који је одобрио исплату средстава Аргентини прошле недеље и чија је заменица генералног директора Гита Гопинат рекла за "Фајненшел тајмс" да је нова администрација "храбро кренула да исправи више неусклађености тамошње привреде".

"Случај Аргентине је емпиријска демонстрација да без обзира колико сте богати, или колико имате у погледу природних ресурса... ако се донесу мере које ометају слободно функционисање тржишта...једина могућа судбина је сиромаштво", рекао је Милеи.

Откако је преузео дужност у децембру, Милеи је убрзано кренуо ка смањењу аргентинског фискалног дефицита и дерегулацији економије.

Међутим, постоји забринутост да неће моћи да спроведе реформе. Његовој странци недостаје већина у оба дома Конгреса, што би могло да блокира неке од његових фискалних мера, а моћни синдикати противе се његовим плановима.

image
VV inauguration
banner