Свет

Мадуро: БРИКС је будућност човечанства, Милеи враћа Аргентину у 19. век

Председник Венецуеле критиковао је свог аргентинског колегу Хавијера Милеија због "глупе" одлуке да се не придружи организацији
Мадуро: БРИКС је будућност човечанства, Милеи враћа Аргентину у 19. век© Iranian Presidency Office/Keystone Press Agency

Група земаља БРИКС-а представља "будућност човечанства" због своје економске моћи, рекао је председник Венецуеле Николас Мадуро.

Како је додао, председник Аргентине Хавијер Милеи пуцао је себи у ногу тако што је одбио позив да се придружи.

Група, коју су првобитно чинили Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка од 1. јануара 2024. године у своје редове примила је Египат, Етиопију, Иран, УАЕ и Саудијску Арабију. Иако је најављено придруживање Аргентине, Милеи, који је преузео функцију у децембру 2023. године одустао је од планова његовог претходника Алберта Фернандеза за чланство.

У интервјуу за шпанско издање "Монд дипломатика" Мадуро је рекао да је та одлука "једна од најнеспретнијих и најглупљих ствари које је Милеи урадио против Аргентине". 

Према речима венецуеланског лидера, нови аргентински председник вратио је своју земљу у 19. век и претвара је у "вазала империјалног униполарног света".

Што се тиче Венецуеле, Мадуро је изразио наду да ће она постати стална чланица БРИКС+ на следећем самиту у Русији у октобру 2024. 

Мадуро је објаснио да су концепт и поглед на свет организације у складу са вредностима Венецуеле. Штавише, председник је напоменуо да се његова влада нада да ће уз помоћ БРИКС-а привући више инвестиција и пронаћи нова тржишта за сопствену робу.

image