Свет

Поклон Исламској држави: Да ли се америчка војска повлачи из Сирије?

У току су интерне расправе како би се утврдило када и на који начин би амерички војници могли да напусте Сирију, пише "Форин полиси"
Поклон Исламској држави: Да ли се америчка војска повлачи из Сирије?www.globallookpress.com © snapshot-photography/B.Shamlo vi

Америка планира да се повуче из Сирије и изазове катастрофу, пише "Форин Полиси", који наводи да су преговори о одласку америчких трупа из ове државе већ у току.

Од напада Хамаса на Израел који се догодио 7. октобра и свакодневних израелских удара на Појас Газе који су уследили, тензије и непријатељства широм Блиског истока су на врхунцу. Имајући у виду сложену регионалну кризу, не изненађује чињеница да администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена преиспитује војне приоритете у том региону, додаје "Форин полиси".

Поменути медиј наводи да америчке власти разматрају могућност потпуног повлачења војске са територије Сирије. Иако није донета коначна одлука о повлачењу трупа, четири извора у Министарству одбране и Стејт департменту рекли су да Бела кућа више није посвећена мисији за коју верује да је непотребна.

Сада су, наводно, у току интерне расправе како би се утврдило када и на који начин би амерички војници могли да напусте Сирију.

"Без обзира на катастрофалан ефекат који би повлачење имало на утицај САД и савезника на нерешену и акутно нестабилну кризу у Сирији, то би, такође, био поклон Исламској држави. Иако је значајно ослабљена, група је заправо припремљена за препород у Сирији, ако јој се пружи простор за то", наводи "Форин полиси".

Амерички медиј даље наводи да је тешко разумети зашто би Бајденова администрација размишљала о повлачењу из Сирије, "с обзиром на катастрофалне последице журног изласка из Авганистана 2021. године и предстојеће изборе у САД касније ове године". 

Неки у америчкој влади предлажу споразум о сарадњи између Сиријских демократских снага и сиријског режима како би се супротставили Исламској држави, као очигледан пут ка повлачењу САД из ове државе. 

"Без обзира на то како би повлачење војске било изведено, изазвало би хаос и брзи налет терористичких претњи. Међутим, не може се порећи јасан осећај у политичким круговима да се такав потез активно разматра, и да је прихваћено као нешто што је евентуално неизбежно."

image