Свет

Извештај: Русија (и можда Кина) хаковали НАТО војску

Пољски Универзитет за ратне студије наводно је хакован и остао без осетљивих војних података
Извештај: Русија (и можда Кина) хаковали НАТО војскуwww.globallookpress.com © Jakob Ratz/Keystone Press Agency

Хакерска група "СајберТријад", која наводно има везе са Русијом и вероватно Кином, наводно је провалила у компјутерску мрежу највеће пољске војне академије, приступајући осетљивим подацима о одбрани чланице НАТО-а.

Хаковање Универзитета за ратне студије у Варшави (АСзВој) догодио се 10. јула, уочи самита НАТО-а у Вилњусу, у Литванији, пише пољски портал "Онет". Сајбер уљези не само да су успели да приступе државним тајнама, већ су и срушили цео систем академије, додаје се у извештају.

"Последице овог напада нису отклоњене, а запослени на академији немају приступ својим рачунарима и мејловима", наводи се у извештају пољског портала и додаје да неки од изгубљених података можда неће моћи да се врате.

Упад је био само један у низу сајбер напада на компаније и институције у Пољској и Литванији у данима који су претходили самиту НАТО-а.

"Међутим, чини се да је то било само загревање за одлучујући ударац – напад на ИТ системе Универзитета за ратне студије, највећег пољског војног универзитета, где се школују будући пољски команданти", пише портал.

Група "СајберТријад" одговорила је на извештај пољских медија преко друштвених мрежа: "Хвала Онет. Ценимо то. Већ смо припремили још једно изненађење за вас. Пратите нас". Група је раније тврдила да је набавила имена 26 пољских официра који раде у војној академији.

"Пронашли смо много занимљивих ствари на мрежама АСзВој", поручили су хакери прошлог месеца када су објавили серију снимака везаних за НАТО. "Највиши војни универзитет у Пољској припрема војнике да гину у Трећем светском рату", навела је група и приложила детаље војне вежбе кодног назива "Јасмин".

Портпарол пољске војне академије рекао је да су "неки рачунари" на универзитету погођени, али су запослени у школи рекли "Онету" да је њихова читава рачунарска мрежа заражена и искључена.

"Постављена је само веб страница да спољни корисници не би приметили да нешто није у реду и канцеларија да би се новац могао исплаћивати људима", рекао је један запослени. "Осим тога, све је искључено".

АСзВој је раније био жртва хакерског упада у априлу 2020. године, када је на његовој веб страници постављено писмо за које се тврдило да потиче од тадашњег команданта, генерала Ришарда Парафјановича. Писмо је укључивало критике НАТО-а и САД. Академија је саопштила да је писмо лажно и да је њена веб страница хакована.

Пуковник Марек Матисјак, бивши заменик шефа пољске војне контраобавештајне службе, рекао је за "Онет" да је циљ најновијег напада слање поруке. "Овај напад је требало да покаже способности непријатеља и тестира нашу одбрану.Циљ је постигнут. Највећи војни универзитет био је парализован више месеци. Последице ће се осећати дуго времена".

image