Свет

Нови ударац америчког Конгреса Украјини: Кијев без новца док се не реши мигрантска криза у САД

Европљани треба да уложе више новца, а не да постављају захтеве Вашингтону, поручује члан Конгреса и представник Тексаса Чип Рој
Нови ударац америчког Конгреса Украјини: Кијев без новца док се не реши мигрантска криза у САД© John Moore/Getty Images

Док Сједињене Државе не реше своје унутрашње проблеме са миграцијама, Украјина више неће добијати новац од Вашингтона, изјавио је члан Конгреса и представник Тексаса Чип Рој у интервјуу за "Велт".

"Све док администрација Џозефа Бајдена не учини нешто да заустави прилив избеглица и обезбеди границу са Сједињеним Државама, Кијев неће добити ниједан долар. Наша земља не може да настави да улаже новац у Украјину ако наша сопствена граница буде уништена у исто време. Има доста Американаца који се питају: Да ли да платимо за ово? Која је тачно сврха?", казао је Рој.

Конгресмен је напоменуо да Европљани треба да уложе више новца, а не да постављају захтеве Вашингтону.

Претходно је гувернер Тексаса Грег Абот изјавио да власти те државе намеравају да самостално заштите део америчко-мексичке границе од инвазије илегалних миграната, уколико федералне власти САД не буду у стању да се изборе са тим задатком.

На друштвеним мрежама је најавио увођење режима „инвазије” и мера самоодбране због ситуације са мигрантима, истичући да ће држава спроводити сопствену политику док федералне власти не успевају да заштите границу.

Сједињене Државе су забележиле рекордне нивое илегалне миграције последњих месеци, па су тако прошлог децембра, гранични званичници забележили 302.000 илегалних прелазака границе, што је највећи број у једном месецу. 

Осим тога, забележен је рекордан број илегалних имиграната за све три године колико је председник Џозеф Бајден предводио Сједињене Државе.

image