Свет

Бивши саветник министра одбране САД: Барем 400 Американаца је погинуло у Украјини

Макгрегор је својим тврдњама оповргнуо речи америчког сенатора Линдзија Грејема да ниједан амерички држављанин није страдао у борбама против Русије
Бивши саветник министра одбране САД: Барем 400 Американаца је погинуло у Украјиниwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Oscar Gollaz

Најмање 400 Американаца погинуло је у Украјини од почетка сукоба Москве и Кијева, тврди бивши саветник Пентагона Даглас Макгрегор.

Такође, истиче да је изјава америчког сенатора Линдзија Грејема да ниједан амерички држављанин није погинуо у Украјини – лаж, напомињући да америчка администрација никада неће о томе говорити, али ни западни медији.

"Знамо да је барем 400 Американаца погинуло без обзира на то да ли су били плаћеници или су носили униформе", написао је Макгрегор на Иксу.

Додао је и да је Русија после Специјалне војне операције постала још јача, те да неуспеси америчке администрације у Украјини "чине да изгледамо апсолутно смешно у очима остатка света".

Иначе, прес-служба Руског истражног комитета саопштила је ТАСС-у у мају 2023. да се више од 2.000 плаћеника из 71 земље, укључујући 234 држављана САД, бори против руских снага у зони Специјалне војне операције у Украјини.

Макгрегор је у чланку за "Американ конзерватив" истакао да ће руске снаге продрети дубоко на запад Украјине, те да Кијев нема начина да заустави њихово напредовање. Без обзира на то, како је рекао, Вашингтон наставља да инсистира на гурању НАТО снага ка руским границама, успостављању нових база у северној Шведској и Финској и понављању грешке која је довела до сукоба у Украјини.

image