Свет

Француска обуставила финансирање УНРВА у Гази, Турска забринута

Турска поручила да одлука да се обустави финансирање Агенције УН за палестинске избеглице првенствено наноси штету палестинским цивилима
Француска обуставила финансирање УНРВА у Гази, Турска забринута© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Француска је обуставила финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) након што је особље агенције оптужено за умешаност у напад Хамаса на Израел 7. октобра, објавиле су "РИА Новости".

"Француска није предвидела нову исплату УНРВА у првом кварталу 2024. године и одлучиће када дође време које акције да предузме заједно са УН и великим донаторима, обезбеђујући да сви њени захтеви за транспарентношћу и сигурношћу помоћи буду заиста узети у обзир", наводи се у саопштењу француског Министарства спољних послова.

Турска је забринута због одлука неких земаља да обуставе финансирање Агенције Уједињених нација за помоћ Палестинцима и позива да се преиспита тај потез, саопштило је турско Министарство спољних послова.

Одлука да се обустави финансирање УНРВА, како се истиче у саопштењу турског министарства, првенствено наноси штету палестинским цивилима.

"Радећи у веома тешким условима, УНРВА испуњава виталне потребе милиона палестинских избеглица. Од 7. октобра, Израел је убио више од 150 припадника УНРВА у Гази", додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Велика Британија, Немачка, Италија, Холандија, Швајцарска и Финска  су донеле одлуку да се прикључе Сједињеним Америчким Државама, Аустралији и Канади у привременом обустављању финансирања УНРВА, после оптужби Израела да је 12 запослених те агенције УН, кључне за помоћ угроженом палестинском становништву, било укључено у прекогранични напад Хамаса.

Раније је генерални комесар УНРВА Филип Лазарини рекао да су запослени у агенцији осумњичени за умешаност у напад Хамаса на Израел 7. октобра отпуштени и да ће кривично одговарати ако се утврди да су ти наводи тачни. Генерални секретар УН Антонио Гутереш је апеловао на владе да наставе подршку УНРВА и да не дозволе прекид рада агенције.

image