Свет

Гутереш: Запослени у УН умешани у напад Хамаса кривично ће одговарати

Десетине хиљада мушкараца и жена који раде за УНРВА, многи у неким од најтежих ситуација за хуманитарне раднике, не би требало да буду кажњени. Потребе очајног становништва којима служе морају да буду задовољене, навео је генерални секретар УН
Гутереш: Запослени у УН умешани у напад Хамаса кривично ће одговарати© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је данас да ће кривично одговарати "сваки запослени УН умешан у акте терора", после оптужби да је неколико радника УНРВА, агенције УН за рад са палестинским избеглицама, на неки начин учествовало у нападу Хамаса 7. октобра на југ Израела.

Како је наведено у саопштењу генералног секретара УН, од 12 умешаних у тај напад, који је резултирао израелском војном операцијом у Појасу Газе, са њих деветоро је раскинут уговор, за једног је потврђено да је мртав, а идентитет преостало двоје се још утврђује.

Истовремено је Гутереш апеловао на владе да наставе подршку УНРВА, после одлуке девет земаља да привремено обуставе финансирање те агенције УН која помаже палестинским избеглицама.

"Сваки запослени УН умешан у акте терора биће сматран одговорним, укључујући кривично гоњење", саопштио је Гутереш.

Он је рекао да је секретаријат УН спреман да сарађује са "надлежним властима способним да кривично гоне појединце у складу с уобичајеним процедурама секретаријата у вези с том сарадњом", пренео је Ројтерс.

"Десетине хиљада мушкараца и жена који раде за УНРВА, многи у неким од најтежих ситуација за хуманитарне раднике, не би требало да буду кажњени. Потребе очајног становништва којима служе морају да буду задовољене", навео је Гутереш.

Велика Британија, Немачка, Италија, Холандија, Швајцарска и Финска у суботу су донеле одлуку да се прикључе Сједињеним Америчким Државама, Аустралији и Канади у привременом обустављању финансирања УНРВА, после оптужби Израела да је 12 запослених те агенције УН, кључне за помоћ угроженом палестинском становништву, било укључено у прекогранични напад Хамаса.

"Иако разумем њихову бригу - и сам сам био ужаснут тим оптужбама - снажно апелујем на владе које су суспендовале доприносе да, барем, гарантују наставак операција УНРWА", истакао је генерални секретар УН.

У Агенцији је отворена истрага чији су предмет били неки запослени, а након истраге прекинута је сарадња са њима, наводи Ројтерс.

Палестинско министарство спољних послова критиковало је оно што описало као "израелску кампању против УНРВА", а Хамас је осудио раскид уговора са запосленима у овој агенцији УН на основу, како је навео, "информација добијених од ционистичког непријатеља".

УНРВА је основана са мисијом да помогне палестинским избеглицама и жртвама рата након оснивања државе Израел 1948. године, како би им пружила образовање, здравствену и хуманитарну помоћ у Појасу Газе, на Западној обали, у Јордану, Сирији и Либану, преноси Ројтерс.

УНРВА пружа помоћ за око две трећине од укупно 2,3 милиона становника Појаса Газе и одиграла је кључну улогу у пружању помоћи током тренутног рата.

image