Свет

Дубоко организационо искуство: Званичник УН отпуштен због корупције преузима Црвени крст

Пјер Краенбул оптужен да је потрошио новац УН како би своју удату девојку одвео на путовање
Дубоко организационо искуство: Званичник УН отпуштен због корупције преузима Црвени крстGetty © Abid Katib / Staff

Црвени крст је саопштио да ће Пјер Краенбул преузети функцију генералног директора организације. Крахенбул је претходно водио агенцију УН за палестинске избеглице док није отпуштен због оптужби за недолично понашање, непотизам и друге злоупотребе овлашћења.

"Скупштина Међународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ) именовала је Пјера Краенбула за следећег генералног директора организације", наводи се у саопштењу. "Он је препознат као стратешки и циљано вођен лидер са дубоким организационим искуством и посвећеношћу МКЦК-у".

Краенбул, швајцарски држављанин, ради са МКЦК од 1991. године и надгледао је одговор организације на оружане сукобе у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији и другим земљама. Именован је за генералног комесара Агенције УН за помоћ и рад палестинским избеглицама (УНРВА) 2014. године.

УНРВА је покренула интерну истрагу о наводном недоличном понашању Краенбула 2019. Заједно са другим високим личностима у организацији, оптужен је за лоше управљање средствима и именовање личних пријатеља на кључне позиције. Као генерални комесар, Краенбул је оптужен да је измислио посао за своју удату девојку и да је користио средства агенције да је води са собом на радна путовања.

Скандал је погоршао кризу финансирања у УНРВА, пошто су САД и Велика Британија драматично смањиле своје доприносе агенцији. Краенбул је дао оставку и касније је ослобођен већине неправди.

Обраћајући се швајцарским медијима након отказа, Краенбул је тврдио да је "жртва прљаве политике" и окривио неименованог америчког званичника да је подметнуо оптужбе како би га присилио да напусти агенцију.

У то време, израелска влада и администрација бившег америчког председника Доналда Трампа оптуживали су УНРВА за антиизраелску "политизацију".

image
VV inauguration
banner