Свет

Илон Маск изгубио више од 100 милијарди долара

Компанија "Тесла" недавно је најавила повлачење више од 300.000 аутомобила због неисправних задњих светала, а истовремено се суочава и са проблемима у ланцу снабдевања и растућим трошковима сировина
Илон Маск изгубио више од 100 милијарди долара© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Губици Илона Маска за 2022. премашили су 100 милијарди долара, пошто су акције "Тесле" пале на најнижи ниво у последње две године.

Суоснивач "Тесле" и даље је најбогатија особа на свету, са богатством од 169,8 милијарди долара, према "Блумберговом" индексу милијардера, чак и након што се у понедељак његова нето вредност смањила за 8,6 милијарди долара. Маск је ове године изгубио 100,5 милијарди долара, највише од свих на индексу, након што је достигао 340 милијарди долара пре нешто више од годину дана.

Компанија "Тесла", произвођач електричних аутомобила, која чини највећи део Масковог богатства, сада покушава да се избори са растућим ограничењима везаним за пандемију ковида у Кини, која представља њено највеће тржишту ван САД.

Компанија са седиштем у Остину у Тексасу недавно је најавила повлачење више од 300.000 аутомобила због неисправних задњих светала, а истовремено се суочава и са проблемима у ланцу снабдевања и растућим трошковима сировина.

Акције "Тесле" пале су за 6,8 одсто, на 167,87 долара у Њујорку у понедељак, што је најнижи ниво од новембра 2020. Ове године акције "Тесле" су пале за чак 52 одсто.

Маск (51) је, такође, преокупиран Твитером, друштвеном мрежом коју је купио прошлог месеца за 44 милијарде долара. Компанија је изгубила око 60 одсто своје радне снаге откако ју је преузео Маск, а последња рунда отпуштања десила се у недељу.

Зависност "Тесле" од Маска је наведена као фактор ризика у њеним безбедносним документима, у којима се наглашава да "Маск не посвећује пуну пажњу `Телси`, иако је веома активан у нашем менаџменту."

image
VV inauguration
banner