Свет

Макрон тражи помоћ од ЕУ: Бесни штрајк пољопривредника у Француској

Француски председник, између осталог, тражи да ЕУ регулише увоз пилетине и житарица из Украјине, како би се одобровољили француски пољопривредници
Макрон тражи помоћ од ЕУ: Бесни штрајк пољопривредника у Француској© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Француски председник Емануел Макрон затражио је од Европске уније да регулише увоз пилетине и житарица из Украјине и да дозволи флексибилност неких својих правила за пољопривреднике како би се ублажио гнев француских фармера.

Макрон је, док су фармери паркирали тракторе на ауто-путевима Француске и палили бале сена како би делимично блокирали приступ аеродрому у Тулузу, такође рекао да не жели да нацрт трговинског споразума са блоком Меркосур земаља Јужне Америке буде потписан у садашњем облику.

Протести по француском сценарију прете и другим европским земљама, укључујући Немачку и Пољску, а све се то, како уочава Ројтерс, дешава уочи избора за Европски парламент на којима се очекује добар успех деснице за коју пољопривредници све чешће гласају.

Француска влада је већ одустала од планова за постепено смањење субвенција за дизел и обећала је да ће ублажити еколошке протесте.

"Тражили смо веома конкретне ствари за наше пољопривреднике", навео је Макрон, који ће у четвртак присуствовати самиту лидера ЕУ у Бриселу.

Макрон је рекао да Француска жели "да има јасне мере о увозу из Украјине јер данас имамо појаве које дестабилизују европско тржиште, било пилетине или житарица".

Европска комисија саопштила је раније данас да наставља да следи трговински споразум са блоком земаља Меркосура, дан након што је Макронова канцеларија саопштила да је по њиховом мишљењу ЕУ ставила тачку на преговоре.

Макрон је рекао да жели да све буде "јасно у вези са Меркосуром", додајући да не жели да се споразум потпише у тренутном облику, јер како је навео, у њему недостају гаранције да ће увозни производи морати да поштују слична правила као европски.

Пољопривредници у Француској, која је иначе највећи пољопривредни произвођачу у ЕУ, кажу да не зарађују довољно, а гуше их претерани прописи о заштити животне средине као и нелојална конкуренција јефтиног увоза.

Макрон је рекао да жели више флексибилности у вези са неким од заједничких пољопривредних правила ЕУ, укључујући и она која се односе на земљиште.

Пољопривредници морају да испуне одређене услове да би добили субвенције ЕУ – између осталог захтев да се четири одсто пољопривредног земљишта посвети "непродуктивним" областима у којима се природа може опоравити. То се може учинити остављањем парцела које нису засејане.

Двојица званичника ЕУ рекла су Ројтерсу да извршна комисија ЕУ разматра измене правила о необрађеним површинама по захтеву Француске, а како би одговорила на забринутост пољопривредника.

image
VV inauguration
banner