Свет

Тракторима на Париз: Заоштравање протеста, француски пољопривредници почели опсаду града светлости

Око 15.000 полицајаца штити улазе у главни град Француске
Тракторима на Париз: Заоштравање протеста, француски пољопривредници почели опсаду града светлости© Танјуг/AP Photo/Christophe Ena

Синдикати француских пољопривредника запретили су у понедељак да ће блокирати ауто-путеве око Париза, а моћни синдикат ФНСЕА заједно са Синдикатом младих фармера позвао је на "опсаду" града светлости, иако је премијер Габријел Атал обећао да ће влада подржати пољопривреднике.

Како преносе француски медији, тренутно се у Париском басену налази око 800 трактора. Око 15.000 полицајаца је распоређено да спречи њихов улазак у Париз и друге велике француске градове.

Председник Француске Емануел Макрон састаће се овим поводом са министрима нешто после 15 часова како би разговарали о протестима, преносе француски медији.

Макрон ће се састати са премијером Габријелом Аталом, министром финансија и привреде Бруном Ле Мером, министром унутрашњих послова Жералдом Дарманеном, министром пољопривреде и хране Марком Феноом и министром за еколошку транзицију Кристофом Бешуом.

Демонстраторима су се недавно придружили и таксисти, те је неколико хиљада таксиста блокирало обилазнице, градске центре и приступ аеродромима и железничким станицама. 

Међу присталицама пољопривредника нашао се и један католички свештеник, који је "благословио" тракторе који су се запутили ка Паризу.

"Појачавамо притисак јер смо схватили да им поруке не стижу, када их шаљемо далеко од Париза. Наш циљ није да нервирамо Французе или им отежавамо живот. Циљ нам је да извршимо притисак на владу како бисмо брзо нашли излаз из кризе", каже Арно Русо, шеф ФНСЕА, а преноси "Блумберг".

Пољопривредници више од недељу дана блокирају путеве протестујући због високих трошкова производње и строгих европских прописа.

Министар унутрашњих послова Жерал Дарманин наредио је у недељу "значајно" присуство полиције у региону Париза како би се спречиле блокаде на аеродромима и велетржници хране Рунгис и заштитио улаз у град.

Протести због питања као што су повећање цене горива и смањење субвенција проширили су се из Пољске и Румуније на западну Европу последњих недеља.

И пољопривредници у Белгији блокирали су неколико ауто-путева у земљи, укључујући и део обилазнице која окружује Брисел.

Француска је у недељу увече одржала хитан међуминистарски састанак на којем се разговарало о ситуацији, али обећања владе "очигледно нису била довољна, с обзиром на све што се дешава на путевима", рекао је Русо на телевизији БФМ.

Атал је јуче обећао мере за решавање проблема нелојалне конкуренције и питања у вези са преносом власништва над фармама, и то неколико дана након што је обећао да ће поништити план за повећање пореза на гориво за пољопривреду и изрећи велике казне компанијама које не поштују правила о преговорима о ценама. Он је поновио противљење Француске великом трговинском споразуму између Европске уније и јужноамеричког блока Меркосур.

image