Свет

Аризона: Због изборних неправилности нема потврде резултата међуизбора

Иако на дан избора велики број машина за бројање гласачких листића није функционисао, локалне власти наводе да је реч о административној грешци
Аризона: Због изборних неправилности нема потврде резултата међуизбораwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Ron Adar

Два округа у Аризони гласала су за одлагање потврђивања резултата међуизбора у Сједињеним Америчким Државама јер поједини чланови Републиканске партије наводе да је бирачима било ускраћено право гласа.

У округу Кочиз надзорни одбор за праћење изборa изгласао је (2-1) одлагање због тога што машине за бројање гласова нису правилно сертификоване.

Двојица републиканаца раније су поднела тужбу против директора изборног округа, тражећи ручно пребројавање гласачких листића на дан избора. Међутим, касније су поднели захтев за повлачење те тужбе.

У округу Мохаве, петоро републиканаца, који су део надзорног одбора, такође су одложили потврђивање изборних резултата.

Директор изборног округа Мохаве Ален Темперт поручио је да не постоје "савршени избори", али да су ови, одржани 8. новембра, били веома успешни.

Потпун и детаљан извештај

Чланови надзорног одбора одговорили су да су задовољни Темпертовим поступањем, али да не желе да потврде резултате како би указали на забринутост републиканаца због гласања у округу Марикопа, најмногољуднијем округу Аризоне.

Из одбора су навели да је од њих затражено да не потврде резултате због забележених неправилности у Марикопи, те да ће то учинити на дан када истиче рок за потврду изборних резултата.

Државно тужилаштво Аризоне раније је затражило од власти у округу Марикопа да доставе потпун и детаљан извештај у вези са неправилностима на дан избора за амерички Конгрес.

"Ове жалбе превазилазе пуке спекулације и укључују исказе сведока из прве руке који изазивају забринутост када је реч о поштовању изборног закона у округу Марикопа у Аризони", наводи се у писму тужилаштва.

И поред тога што су само дан пре избора све машине проверене, локалне власти су 8. новембра (на дан избора) забележиле проблеме на укупно 60 бирачких места и то у првих пола сата од почетка гласања.

Са друге стране, власти Аризоне одбацују тврдње о изборним неправилностима и наводе да је реч о "административној грешци".

Међутим, кандидаткиња Републиканске партије за гувернера Аризоне Кери Лејк саопштила је да је великом броју грађана одузето бирачко право, управо због неисправних машина за гласачке листиће.

"Овај изборни дан био је најхаотичнији у историји Аризоне", поручила је Лејк и истакла да половина бирачких места на дан избора није била оперативна.

Она је напоменула да је реч о бирачким местима на којима су грађани претежно гласали за њу. 

"Овде се не ради о демократама или републиканцима. Овде је реч о светом праву на гласање које је многима било ускраћено 8. новембра. Десетине хиљада вас ми се јавило како бисмо повели ову битку. Уколико одустанемо, више нећемо имати државу", упозорила је Лејк пратиоце на Твитеру.

Кандидаткиња из редова републиканаца закључила је да су недавно одржани избори уништили поверење грађана у легитимитет изборног процеса.

Она је објавила и видео-снимке на којима су бирачи рекли да су били приморани да гласачке листиће одложе у посебну кутију јер машине нису радиле, те да њихови гласови нису пребројани.

Разлика од око 500 гласова

Према извештајима медија, Лејк је изгубила тесну трку за гувернера од кандидаткиње демократа Кети Хобс. Међутим, победник избора за државног тужиоца Аризоне и даље није саопштен.

Разлика између двојице кандидата је око 500 гласова, а преостало је да се преброји више од два и по милиона гласачких листића.

Управо због тако спорог пребројавања гласова и великог броја изборних неправилности, бројни републиканци доводе у питање легитимитет избора. 

Међу њима је и бивши амерички председник Доналд Трамп који је навео да су републиканци изгубили изборе за Сенат у Аризони због преваре.

"Многобројне машине за гласање нису радиле, али само у републиканским окрузима. Људи су били приморани да сатима чекају у редовима, а онда су се уморили", навео је Трамп, додавши да је на хиљаде гласача напуштало гласање, а да се нису изјаснили.

image
VV inauguration
banner