Свет

Избори у Аризони (поново) на удару критика; Трамп: Потпуна катастрофа

Изборни званичници се извињавају због пропуста, тврде да ће сви гласови бити пребројани
Избори у Аризони (поново) на удару критика; Трамп: Потпуна катастрофаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Проблеми са бројањем гласова у округу Марикопа у Аризони изазвали су лавину коментара у Америци, али и оптужбе да је реч о покушају крађе избора у тој савезној држави.

Представници Изборне комисије у овом округу огласили су се по питању проблема у току гласања. У заједничкој изјави водећи изборни званичници у Аризони Бил Гејтс и Клинт Хикман обећали су да  ће истражити инциденте и нагласили да коначно бројање гласова неће бити погођено, преноси "Фокс њуз". "Сви гласачки листићи биће пребројани, безбедно и прецизно", тврде они.

"Током последња 24 сата, сазнали смо о још проблема у вези са штампачима који су довели до тога да неки гласови не буду очитани у изборном центру. Иако су ови проблеми погодили само седам одсто људи који су гласали на дан избора (око 17.000 гласова), ми разумемо да је су људи који су кроз то прошли фрустрирани", додали су Гејтс и Хикман.

Њих двојица тврде да су исте машине коришћење и током унутарстраначких избора раније ове године, када нису забележени никакви проблеми. Такође, они су нагласили и да званичници у Аризони имају на располагању резервне механизме за бројање гласова уколико дође до непредвиђених проблема, као и да ће сви гласови на крају бити пребројани, пренео је "Фокс њуз".

Званичници у Аризони одбацили су сваку могућност да је дошло до илегалних радњи, али су признали да гласање није прошло "савршено".

"Када су у питању оптужбе за 'крађу' и 'намештање', те тврдње су апсолутно неутемељене", изјавио је Гејтс.

Према подацима које су изнели представници Изборне комисије, у округу Марикопа је на дан избора уживо гласало око 250.000 грађана, а око 7 одсто њихових гласова није могло да буде пребројано због техничких проблема.

У Аризони користе се искључиво папирни гласачки листићи, а бројање је обавља ручно, што често доводи до дугог чекања на коначне резултате избора у тој држави.

"Када се ови избори буду окончали, ми ћемо се посветити томе да пронађемо корене ових проблема како се они не би поновили", закључили су Гејтс и Хикман.

Избори за гувернера и сенатора из Аризоне изузетно су тесни, а коначни резултати и даље нису објављени. Демократски кандидати Кејти Хобс (гувернер) и Марк Кели (Сенат) имају благе предности над својим републиканским противницима Кери Лејк и Блејком Мастерсом, након 70 одсто обрађених гласова.

Представници тимова Лејкове и Мастерса најавили су тужбе против округа Марикопа због техничких проблема на бирачким местима.

Бивши председник Доналд Трамп написао је на да су избори у Аризони у округу Марикопа "потпуна катастрофа за интегритет изборног процеса", као и да су "само републиканци погођени", што није било могуће потврдити.

Пре две године он је тврдио да су председнички избори у тој држави, у којој је победу однео његов ривал Џозеф Бајден, покрадени.

Бил Гејтс је најавио да би бројање 95 до 99 одсто гласова могло бити готово у петак, када се очекује да ће бити познато ко ће водити, а ко представљати ову државу у Вашингтону у наредном периоду.

Округ Марикопа, који има око 4,4 милиона становника, четврти је највећи у Сједињеним Америчким Државама. У њему се налази главни и највећи град ове државе Финикс.

image