Свет

Трамп тврди да су избори у Аризони покрадени

Бивши амерички председник изјавио је да су изборне неправилности настале због неисправних машина за гласање и спорог бројања гласова
Трамп тврди да су избори у Аризони покрадениwww.globallookpress.com © AP Photo/Matt York

Пошто је више медија објавило да је републиканац Блејк Мастерс изгубио од ривала демократе Марка Келија на изборима за Сенат у Аризони, бивши амерички председник Доналд Трамп оптужио је изборни апарат у тој земљи за превару.

Трамп је изјавио да је републикански кандидат Мастерс изгубио због "преваре бирача" у Аризони, односно да су неправилности настале због неисправних машина за гласање и спорог бројања гласова.

"Опет су у томе. Многобројне машине за гласање нису радиле, али само у републиканским окрузима. Људи су били приморани да сатима чекају у редовима, а онда су се уморили", написао је Трамп на својој платформи Трут сошл, додајући да је на хиљаде гласача напуштало гласање а да се нису изјаснили.

"Ово је превара и превара бирача, која се не разликује од пуњења гласачких кутија", наставио је Трамп, позивајући се на сопствене наводе да су продемократски анкетари учествовали у сакупљању гласачких листића и 2020. године како би Аризона припала председнику Џоу Бајдену.

Келија је више америчких медија прогласило за победника избора у Аризони када је водио са освојених 52 одсто гласова у односу на Мастерса са 46 посто гласова.  

Иначе, у највећем и најнасељенијем аризонском округу Марикопа у изборном дану, 8. новембра, примећени су кварови гласачких машина на више од 200 бирачких места, што је довело до формирања дугих редова, па су Мастерс и други републикански кандидати тражили продужење времена за гласање, што није прихваћено.

У разговору с Такером Карлсоном са "Фокс њуза" Мастерс је за своју ситуацију у Аризони окривио погрешно пребројане гласачке листиће и републиканског лидера Мича Маконела, који је одбио да адекватно финансира његову кампању.

image