Свет

Наставља се прогон припадника УПЦ: Претучен митрополит Лонгин

Непознати нападачи су крајем јануара претукли митрополита који је 2008. године добио звање Хероја Украјине
Наставља се прогон припадника УПЦ: Претучен митрополит ЛонгинGetty © Chris McGrath / Staff

Митрополит Лонгин канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) потврдио је данас да је крајем јануара ове године жестоко претучен након што су му на врата закуцале непознате особе које су га тукле док није изгубио свест.

Према саопштењу Вазнесенског Банченског манастира, чији је митрополит Лонгин настојатељ, напад се десио током ноћи између 21. и 22. јануара. 

Митрополит, који је, иначе, чувен по својој милости и доброти коју исказује према болесној и одбаченој деци, и који је још 2008. добио титулу Хероја Украјине, након повреда које је добио у јануару био је хоспитализован, а оперисани су му и капци, наводи се у поруци која је објављена на Фејсбуку.

Ипак, сада се, како и сам каже, осећа боље: 

"Сада се осећам добро! Све остаје на милост и немилост Божију".

Митрополит Лонгин на мети је Оружаних снага Украјине од маја прошле године због изјава о неканонској Православној цркви Украјине (ПЦУ), којима је, наводно, омаловажавао ПЦУ. 

У септембру 2023. је због тих изјава оптужен за "подстицање верског непријатељства", а већ у новембру наоружана лица упала су у његов манастир на западу Украјине и извршиле претрес. 

Напади на митрополита Лонгина део су велике кампање која се у Украјини води против припадника УПЦ, због њихове - како то тврди Кијев - повезаности са Москвом и Руском православном црквом.

Локалне власти у различитим областима Украјине донеле су, подсетимо, закон о забрани УПЦ, а ова мера ојачана је крајем 2023. када су власти на нивоу државе у првом читању усвојиле нацрт закона о забрани УПЦ на територији целе земље.  

image
VV inauguration
banner