Свет

Холандски суд: Гранатирање стамбеног комплекса у Авганистану 2007. било незаконито

У борби за контролу над градом Чора у Авганистану 2007. године, погинуле су десетине цивила. Четири авганистанске жртве затражиле су од холандске владе да одговара за гранатирање. Суд је донео одлуку
Холандски суд: Гранатирање стамбеног комплекса у Авганистану 2007. било незаконитоwww.globallookpress.com © Frank Hormann/dpa

Холандски суд пресудио је данас да су холандски војници незаконито гранатирали стамбени комплекс у авганистанској провинцији Урузган у јуну 2007. године и поручио да би Холандија требало да исплати одштету жртвама.

Холандско министарство одбране је пре скоро две године затражило од тужилаца да испитају овај напад, у којем је погинуло на десетине цивила, након што је ратни ветеран довео у питање легитимност ове акције холандских војника у долини Чоре.

"Холандија је одговорна за гранатирање кућа. Знало се да су у тим кућама живели цивили. Држава се позвала на чињеницу да су талибани користили куће у војне сврхе (...) и да бомбардовање није било незаконито", наводи се у саопштењу суда у Хагу.

"Овај суд сматра да држава није довољно разјаснила на основу чега је дошла до закључка да су ове куће користили талибани (...) па је бомбардовање било незаконито", наводи се у пресуди.

Суд је такође рекао да би износ одштете жртвама требало да буде утврђен накнадно.

Четири жртве гранатирања поднеле су тужбу против Холандије, наводећи да су њихови војници прекршили међународно хуманитарно право током борбе за стратешки важан град Чору у којој је погинуло 250 особа, укључујући десетине цивила.

Холандски лист "Троув" је 2020. објавио интервју са холандским војником који је учествовао у четвородневним борбама и коме је било наређено да гађа домове цивила. Такође је рекао да су у нападу на цивилне зграде коришћени авиони Ф-16 и хеликоптери.

Министарство одбране је потом затражило истрагу понашања холандских војника и спровело је своју која је показала да војници нису незаконито употребили силу.

Адвокатица за људска права Лисбет Зегвелд, која представља жртве, поручила је тада да је јасно да је војска одлучила да бомбардује област иако војници на терену нису имали свеже информације о локацијама на којима се налазе талибани. Таква одлука, рекла је она, је јасно кршење закона рата.

Ово је, наводе локални медији, први пут да је Холандија позвана на одговорност за оно шта се дешавало током војних операција у Авганистану.

image