Свет

Чудновати случај разарача "ХМС Дајмонд": Зашто је британски брод повучен из Црвеног мора?

Искусни посматрачи, али и многи корисници друштвених мрежа, спекулишу да би један од разлога могла бити и штета коју је тај брод претрпео током неког од три напада Хута
Чудновати случај разарача "ХМС Дајмонд": Зашто је британски брод повучен из Црвеног мора?www.globallookpress.com © Rob Arnold

Одлука британске морнарице да повуче разарач "ХМС Дајмонд", који је од почетка операције "Просперити гардијан" учествовао у борбама против јеменских Хута у Црвеном мору, изазвала је буру на друштвеним мрежама и покренула спекулације о правом разлогу повратка тог брода у Британију.

У саопштењу британског Министарства одбране се наводи да тај брод учествује у мисијама од децембра прошле године, као и да се налазио у "високоризичним областима" Црвеног мора.

Додаје се и да су Хути разарач "ХМС Дајмонд" напали у три наврата, као и да је он уништио девет дронова уз помоћ ракетног система "си вајпер" (Sea Viper). 

Министарство није објаснило због чега се тај брод повлачи из Црвеног мора, осим најаве да ће проћи кроз процес "одржавања и снабдевања", а објављено је и да ће га заменити разарач "ХМС Ричмонд".

Командант "ХМС Дајмонда" Питер Еванс рекао је да је "ситуација у региону тешка", као и да "бродови у саставу (савезничких) снага свакодневно пуцају".

"Пошто смо распоређени у року од само пет дана, навикли смо да брзо мењамо циљ, а сада је наш фокус на кратком периоду одржавања и поновног снабдевања муницијом, пре него што се вратимо нашој мисији у Црвеном мору", додао је он.

Зашто је брод повучен након мање од два месеца?

Из изјаве Питера Еванса може се закључити да је "ХМС Дајмонд" остао без муниције, због чега се намеће питање – како се то догодило једном од (наводно) најелитнијих бродова британске морнарице након мање од два месеца у акцији?

Многи корисници друштвених мрежа, али и искусни посматрачи, спекулишу да би један од разлога могла бити и штета коју је тај брод претрпео током неког од три напада Хута, али за то у овом тренутку нема конкретних доказа.

Занимљиво је и да је разарач "ХМС Дајмонд" заменио брод који не долази из исте класе – реч је о знатно мањој и знатно старијој фрегати "ХМС Ричмонд".

Према подацима које је објавило британско Министарство одбране, "ХМС Дајмонд" је први дрон оборио 15. децембра, што је истовремено први пут "након више деценија" да је британска морнарица оборила мету у ваздуху.

Тај брод је, заједно са америчким бродовима у Црвеном мору, одбио до тада најмасовнији напад Хута 9. јануара, што је наводно био окидач за почетак ракетних напада на њихове положаје у Јемену неколико дана касније.

Шта је труло у британској морнарици

Британска морнарица, која је током већег дела 19. и 20. века важила за најмоћнију у свету, последњих деценија се суочава се нагомиланим проблемима који драстично утичу на њену способност да извршава мисије.

Светски директорат за савремене војне бродове (WDMMW) британску морнарицу ставио је на (за њих неславно) 9. место на својој ранг листи најмоћнијих морнарица на свету, иза држава попут Индонезије, Јужне Кореје, Јапана, Индије и Француске.

У британским медијима све су чешћи текстови у којима се критикује лоше стање британске морнарице, укључујући и забрињавајући недостатак морнара. Недавно је, на пример, објављено и да она више нема бродове за снабдевање у активној употреби и да је у тој сфери у потпуности зависна од савезника.

Крајем прошлог месеца у медијима испливали су детаљи једног (траги)комичног инцидента, када је у луци у Бахреину дошло до судара два британска ратна брода. Узрок? Неисправни мотори једног од њих узроковали су да се то пловило креће уназад уместо унапред.

О незавидном стању у ком се налази британска морнарица можда и најбоље говори судбина носача авиона "Принц од Велса", који је коштао више од 3,2 милиона фунти, али је од пуштања у употребу више времена провео на поправкама него у употреби.

Занимљиво је нагласити да је, према писању британског "Телеграфа", управо "ХМС Дајмонд" ратни брод у ком се у прамчаном делу потпалубља, уместо лансирних цеви и крстарећих ракета, сада налазе траке за трчање, собни бицикли и друга опрема која се може пронаћи у већини теретана.

image