Свет

Нови ниво похлепе: Богаташка насеља се проглашавају за сиромашна зарад Бајденових субвенција

Ситуација је слична и на другој страни континента. У Лос Анђелесу, неколико блокова познатог насеља Беверли Хилс испуњава услове за субвенције као зона са "ниским приходима"
Нови ниво похлепе: Богаташка насеља се проглашавају за сиромашна зарад Бајденових субвенцијаGetty © Robert Knopes/UCG/Universal Images Group

Бајденова администрација је класификовала неке од најбогатијих насеља у Америци као зоне "ниских примања" како би се њихови становници квалификовали за државне субвенције за куповину пуњача за електричне аутомобиле, пише портал "Дејли колер".

Субвенције су уведене Законом о смањењу инфлације, водећим законом Бајденове администрације за борбу против климатских промена, и намењене су "неурбаним" и областима "ниских прихода".

Део о "ниским приходима" посебно је важан зато што представља део шире политике "климатске правде" за коју се Бајденова администрација наводно залаже, која спаја зелене политике са друштвеном правдом.

Ипак, многа елитна насеља и летовалишта - укључујући Монток и Фишерс Ајленд у Њујорку и делове Мартас Винјарда и Нантукета у Масачусетсу - класификовани су као зоне "ниских прихода" и испуњавају услове за добијање субвенција, показују подаци које је објавило америчко Министарство енергетике.

Изградња мреже за пуњење електричних аутомобила широм земље је кључна за испуњење Бајденове агенде, али инфраструктура која тренутно постоји концентрисана је у богатијим, гушће насељеним регионима земље.

Програм финансијске помоћи Бајденове администрације осмишљен је како би смањио трошкове изградње пуњача -  посебно у неурбаним, мање богатим деловима земље у којима је мања вероватноћа да ће их људи инсталирати о свом трошку.

Како би испунила услов и била класификована као зоне "ниских прихода", насеља морају да имају стопу сиромаштва већу од 20 одсто. Осим тога, они услов могу да испуне и ако медијална зарада износи мање од 80 одсто медијалне зараде у широј области или савезној држави.

У пракси, међутим, друга дефиниција зона са "ниским приходима" омогућава местима која се колоквијално не би тако назвала да се квалификују за субвенције на основу тога што се налазе у богатој савезној држави или широј области.

То је случај са елитним летовалиштима у Масачусетсу, као што је оство Мартас Винјард, у ком се вредност већине кућа процењује на више од милион долара. На том острву у Атлантику кућу вредну 11,7 милиона долара има и некадашњи председник САД Барак Обама.

И Фишерс Ајленд, њујоршко острвце које већ деценијама важи за једно од омиљених летовалишта локалних елита, налази на листи зона "ниских прихода". Чланови многих америчких богаташких династија, попут породица Рузвелт, Рокфелер и Дипон, одлазили су на Фишерс Ајленд на одмор, наводи "Њујорк пост".

Ситуација је слична и на другој страни континента. У Лос Анђелесу, неколико блокова познатог насеља Беверли Хилс испуњава услове за субвенције као зона са "ниским приходима".

Тако је упркос чињеници да су вредности имовине у тој одређеној области скоро без изузетака изнад милион долара.

image