Свет

Опозиција у Молдавији: Референдум је одлична идеја! Цео свет ће видети да народ не жели у ЕУ

Илан Шор је истакао да је због прозападне политике животни стандард у Молдавији на ужасно ниском нивоу и да народ заправо не жели да се прикључи Европској унији већ Евроазијском економском савезу и Русији
Опозиција у Молдавији: Референдум је одлична идеја! Цео свет ће видети да народ не жели у ЕУGetty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Одлука прозападних власти Молдавије да одрже референдум о могућем приступању земље у ЕУ је добра, јер ће тако цео свет видети да људи данас дефинитивно не желе да се придруже Еворпској унији, поручио је опозициони политичар Илан Шор за РТ.

"Желим да цео свет зна да људи данас дефинитивно не желе да се придруже Европској унији", нагласио је он.

Актуелна председница Молдавије Маја Санду најавила је прошле године референдум о приступању те земље ЕУ, премда наводећи, да би могао да се одржи и без учешћа становника Придњестровља.

Молдавски опозициони политичар подржава приступање земље Евроазијском економском савезу (ЕАЕУ), а не Европској унији.

"Шта је европска идеја дала Молдавији у последње три године пуне владавине? Сиромаштво, невероватно скупе енергенте, незамисливе миграције, недостатак посла, практично нас увлаче у рат", појаснио је Шор своју позицију.

Политика ЕУ је увек против нечега, а конкретно данас је против Русије, док је покрет ЕАЕУ покрет "за", навео је он.

"Рачунамо на економски раст који Молдавија може и треба да постигне захваљујући ценама енергената, тржиштима и добрим односима које су Москва и Кишињев развијали годинама", нагласио је Шор па је истакао:

"Иако Запад то не би желео, Молдавија ће обновити добре односе са Русијом. Немамо другог избора – морамо да победимо."

Једини спас за Молдавију је улазак у ЕАЕУ, поручио је Шор у разговору са послаником Државне думе Леонидом Калашњиковим. Само ЕАЕУ и Русија се могу назвати пријатељима молдавске државе, чије становништво то такође одлично разуме, нагласио је.

Прозападни политичари су Молдавију довели у ситуацију да, једноставно речено, једна бака прима пензију 100 евра, а принуђена је да плаћа 95 евра за режије.

"Поставља се питање да ли је обичном пензионеру довољно пет евра за живот", упитао је Шор, наводећи да је животни стандард у Молдавији на ужасно ниском нивоу.

Илан Шор је један од главних политичара опозиционих снага у Молдавији. Суд у тој земљи забранио је његову странку "Шор" у јуну прошле године, прогласивши је неуставном. А, владајућа станка је саопштила да републичка опозиција "дезинформише становништво".

image