Свет

"Форин полиси": Пет разлога зашто Кина подржава Трaмпа

У кључним економским областима, као што су трговина, санкције, финансијска инфраструктура, приступ кључним сировинама и контрола извоза, други Трампов мандат би могао да погодује дугорочним интересима Кине, наводи "Форин полиси"
"Форин полиси": Пет разлога зашто Кина подржава Трaмпаwww.globallookpress.com © Florian Gaertner/photothek.net v

Бивши председник САД Доналд Трамп несумњиво је променио свет, посебно када је реч о односима са Кином, оцењује "Форин полиси".

"С обзиром на Трампову запаљиву реторику о Пекингу – између осталог и његово обећање да ће ескалирати трговински рат САД и Кине – лако је помислити да би кинеске власти пре подржале актуелног америчког председника Џозефа Бајдена него Трампа, који ће вероватно бити републикански кандидат", наводи се.

Ипак, по свему судећи, Кина подржава Трампа.

"Пекинг зна да нема наде за побољшање односа са Вашингтоном, било да је на власти Трамп, Бајден или неко трећи. Када говоримо о дугорочној стратегији Пекинга у вези са Западом, Трампов повратак у Белу кућу могао би да иде у корист Кине, барем на пољу економије, наводи се у тексту уз пет разлога зашто је то тако.

Трамп би повећао поделе између САД-а и Европе

"Мислим да је Европска унија непријатељ, с обзиром на то шта нам раде на пољу трговине", рекао је Трамп у јулу 2018. године.

Лист оцењује да "Трамп вероватно не би био у стању да се одупре нагону да поново започне трговинске ратове са Европом". На пример, могуће је да би пожелео да испуни своје обећање и уведе царину oд 10 одсто на увоз у САД.

Трамп би могао да укине санкције Русији

Иако је Трампова спољна политика била уистину непредвидива, у њој је константна била склоност да се додворава руском председнику Владимиру Путину, оцењује "Форин полиси".

То је било најочигледније током америчко-руског самита у Финској 2018, када је Трамп истакао да Путину верује више него својим обавештајним службама.

"Уколико његово дивљење Путину остане непромењено, Трамп би, на ужас европских држава, могао да, чим ступи на функцију, донесе одлуку да укине санкције Русији", оцењује "Форин полиси". 

Таква ситуација не само да би одушевила Москву, него би и ишла у прилог Пекингу, додаје се.

Трамп би подржао кинеску тежњу за алтернативним финансијским механизмима

"Кина жели да замени амерички долар јуаном, што је нама било незамисливо. Незамисливо. Нема шансе да до тога дође. Сада људи размишљају о томе", рекао је Трамп у августу 2023. године.

Кина је дуго покушавала да се заштити од америчких санкција, било кроз процес дедоларизације, креирање алтернатива глобалном банкарском систему СВИФТ који контролише Запад, или плановима да дигитални јуан буде валута за прекогранична плаћања.

Међутим, Кина ову стратегију не може да спроведе у дело сама: да би њене финансијске структуре замениле западне, и трговински партнери Пекинга морају да бирају алтернативе западним системима.

Пут до тамо је стрм; већина компанија и банака не види потребу да одустане од СВИФТ-а који савршено функционише, како би испробали кинеску алтернативу.

Други Трампов мандат би могао да промени овај начин размишљања. Случај руског произвођача алуминијума "Русала" из 2018. показује зашто - након што је без икаквог упозорења наметнула санкције поменутој компанији, Трампова администрација је морала да се врати корак уназад и укине санкције, схвативши да су те мере имале огроман глобални домино ефекат.

Поука приче је јасна - под Трамповом влашћу, све је могуће и свима се могу наметнути санкције без упозорења. Као резултат, многе државе ће тражити начина да се превентивно заштите од таквих мера ако Трамп буде поновно у Белој кући. У овој фази, најбољи начин да се то постигне је да се пређе на кинеске алтернативне финансијске механизме. 

Трампова победа би повећала доминацију Кине у сектору кључних ресурса

"Зашто овде долазе сви ти људи из неких левих држава?", рекао је Трамп 2018. године. 

Глобална борба за утицај доводи западне економије у сукоб с Кином због осигуравања приступа сировинама које ће бити кључне за прелазак на зелену енергију, као што су кобалт, бакар, графит, литијум и никал. До сада се та битка углавном одвијала у земљама богатим природним ресурсима, као што су Боливија, Бразил, Демократска Република Конго, Гвинеја и Индонезија. Кина је највећи лидер у овој трци и контролише 50 до 70 посто рафинирања глобалне залихе литијума.

Многе државе богате минералима бојале би се да Трампова обећања имају малу вредност, као што је његово изненадно повлачење из иранског нуклеарног споразума 2018.

Осим тога, Трампов презир према земљама у развоју, вероватно ограничење имиграције и запаљива реторика о исламу неће баш бити популарни код афричких, азијским или јужноамеричким вођама.

Кина би, са друге стране, наставила да унапређује своје интересе у земљама у настајању, приказујући се као "одрасла особа у соби" – поуздани партнер који не меша посао и политику, сматра "Форин полиси".

Кина би имала користи од америчке контроле извоза технологије

"Концепт глобалног загревања измислила је Кина како би америчку производњу учинила неконкурентном", рекао је бивши амерички председник у новембру 2012. године.

Рестрикције на увоз кључни су алат Вашингтона за смањење економских ризика које представља Кину. Те мере циљају на технологије које имају двоструку употребу, као што су полупроводници, вештачка интелигенција и квантна технологија.

За сада је овај тип технологије био поштеђен америчких контрола извоза, али би Трампов други председнички мандат то вероватно променио.

Републиканци су јасно дали до знања да ће заузети агресивнији став према Кини и тражити да се примењује контрола извоза на шири распон сектора него што је то чинила Бајденова администрација, тако да ће вероватно подразумевати и области попут обновљиве енергија и батерија.

С тачке гледишта Кине, америчке контроле извоза зелених добара биле би сјајна вест. Такве мере не би имале великог утицаја на кинеске фирме, с обзиром на то да су оне већ светски лидери у секторима као што су соларни панели, ветротурбине и електрична возила.

Дугорочно би кинеске компаније могле да чак имају користи од таквих контрола.

Без највећих светских тржишта, америчке компаније би имале мање прихода и биле би присиљене да смањују буџете за истраживање и развој.

Уз помоћ великодушних јавних субвенција, кинеске компаније ће моћи да удвоструче истраживања, што ће им помоћи да надмаше америчке компаније, развијајући следећу генерацију чисте технологије. 

image