Свет

Шокантна Трампова изјава: Трећи светски рат би могао да почне пре краја Бајденовог мандата

Бивши амерички председник Доналд Трамп је рекао да је девет месеци јако дуг период и да су врло велике шансе да избије трећи светски рат, јер "постоји неко ко не ради свој посао како треба"
Шокантна Трампова изјава: Трећи светски рат би могао да почне пре краја Бајденовог мандатаGetty © Jeff Swensen / Stringer

Трећи светски рат могао би да почне пре краја председничког мандата Џоа Бајдена, рекао је бивши амерички председник Доналд Трамп у интервјуу за Фокс њуз.

Он је рекао да је девет месеци јако дуг период и да су врло велике шансе да избије трећи светски рат, јер "постоји неко ко не ради свој посао како треба".

"Нико га не поштује, цео свет му се смеје", рекао је Трамп коментаришући поступке Бајденове администрације.

Он је раније рекао да би, да је председник САД, прекинуо сукоб у Украјини за 24 сата. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је међутим изразио сумњу да су кијевске власти спремне за мирно решавање сукоба, рачунајући и по Трамповој формули.

Следећи председнички избори у САД биће одржани за девет месеци, у новембру 2024. године. Анкете показују Трампа као јасног фаворита на републиканским предизборима. Бајден је изјавио да намерава да буде поново кандидат Демократске странке.

"Монструозни" закон за помоћ Украјини

Трамп је на друштвеној мрежи "Чру сошл" написао да би "само будала или радикално левичарски демократа гласао за 'монструозни' закон који је предложио Сенат САД да би помогао Украјини, а који у исто време обухвата и заштиту границе.

"Не будите глупи! Треба нам посебан закон о границама и имиграцији. Не би требало да буде везан за страну помоћ на било који начин, облик или форму", нагласио је Трамп.

Амерички Сенат је у понедељак представио предлог закона који би комбиновао издвајање новца за безбедност граница, помоћ Украјини и Израелу. Предлаже се да се потроши укупно 118,28 милијарди долара, од чега је 60,06 долара за подршку Кијеву. Истовремено, они желе да троше три пута мање на безбедност граница — 20,2 милијарде долара. Председник Џо Бајден је изразио подршку нацрту закона и позвао Конгрес да га брзо усвоји.

image