Свет

Руски хакери: Сајт Европског парламента се може "пробудити" само уз колективно извињење Запада

Одговорност за ДДОС нападе на страницу ЕП преузела је група "Килнет"
Руски хакери: Сајт  Европског парламента се може "пробудити" само уз колективно извињење Западаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Званични сајт Европског парламента оборен је само неколико сати након што су европосланици усвојили резолуцију којом се Русија проглашава "државом спонзором тероризма". Одговорност за сајбер напад преузела је руска хакерска група "Килнет". 

"Сајт се може пробудити само уз колективно извињење Запада Русији" написали су они на својој Телеграм страници.

Председница ЕП Малтежанка Роберта Матсола у својој објави на Твитеру, уз хештег "Слава Украјини" објавила је да је сајт на мети "софистицираног хакерског напада" за који је одговорност признала "хакерска група блиска Кремљу".

По речима главног портпарола скупштине ЕУ Жаме Дук, сајт је пао због ДДОС напада, које иначе хакери користе да би странице преплавили огромним количинама података које они не могу да обраде. Због тога долази до прекида саобраћаја или потпуног паралисања мреже.

"Тимови ЕП раде како би овај проблем решили што је пре могуће", рекао је он.

Сајт Европског парламента недоступан је постао одмах након гласања о овом документу, да би затим од 15.30 поново могло да му се приступи. Само пола сата касније, страница је поново пала.

"Ми смо под спољашњим нападом. Најсофистициранијим у новијој историји", рекао је за "Еуроњуз" један званичник Европског парламента.

Група "Килнет" позната је по сајбер нападима на сајтове различитих светских институција.

image
VV inauguration
banner