Свет

САД разочаране: Мађарска блокирала приступање Шведске у НАТО

Посланици Фидеса мађарског премијера Виктора Орбана и њихови савезници данас су одлучили да се не појаве на седници
САД разочаране: Мађарска блокирала приступање Шведске у НАТОwww.globallookpress.com © Florian Gaertner via www.imago-i/www.imago-images.de

Због мађарског кочења споразума о ратификацији чланства Шведске у НАТО-у, огласиле су се данас Сједињене Америчке Државе.

Заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател изјавио је да су САД разочаране што је владајућа партија у Мађарској, Фидес, блокирала прилику за гласање о чланству Шведске у НАТО.

Да подсетимо, Мађарска је једина НАТО чланица која није ратификовала чланство Стокхолма у Северноатланској алијанси, што је процес који захтева подршку свих чланица блока.

Посланици Фидеса мађарског премијера Виктора Орбана и њихови савезници одлучили су да се не појаве на седници, због чега гласање о чланству Шведске у Алијанси није могуће, пренео је раније данас шведски јавни сервис СВТ.

У сали је био присутан 51 од укупно 199 посланика, а да неће учествовати у гласању владајућа коалиција Фидеса и Хришћанско-демократске народне партије знало се 2. фебруара, јер су посланици ове коалиције рекли да чекају прво да се одржи састанак Орбана са шведским премијером Улфом Кристерсоном.

Орбан је позвао шведског колегу Кристерсона у Будимпешту да разговарају о  шведској апликацији.

image