Свет

Израел бомбардује Либан: Покренули низ ваздушних напада

Оружане снаге Израела нису изнеле много детаља о нападима, који су извршени неколико сати након што је један израелски грађанин погинуо, а осам њих рањено у ракетном нападу из Либана
Израел бомбардује Либан: Покренули низ ваздушних нападаGetty © Ramiz Dallah/Anadolu

Израелска војска покренула је "низ напада" у Либану, што је потез који ће несумњиво довести до повећања ризика од избијања отвореног војног сукоба између две државе након вишемесечних окршаја у пограничним областима.

Оружане снаге Израела нису изнеле много детаља о нападима, који су извршени неколико сати након што је један израелски грађанин погинуо, а осам њих рањено у ракетном нападу из Либана.

"Борбени авиони започели су са операцијом против Либана као одговор на последње нападе", наводи се у саопштењу портпарола израелске војске, који је додао да ће детаље објавити касније током дана.

Подсећања ради, око 10 ракета јутрос је из Либана лансирано у правцу израелског града Сафед, а том приликом је, како се наводи, погинула једна жена, док је осам људи рањено.

На основу снимака објављених на друштвеним мрежама може се видети да су у нападу гађани циљеви у провинцији Набатијех, која се налази доста дубље од других територија које је Израел до сада гађао.

Хезболах, либанска милитантна група која од почетка рата у Гази пре четири месеца скоро сваки дан учествује у окршајима  са израелским снагама, није преузела одговорност за данашње нападе на Израел. 

Дан раније, генерал Хезболаха Хасан Насралах изјавио је да ће ракетни напади бити окончани онда "када напад на Газу престане и када се прогласи примирје" између Палестине и Израела.

"Ако Израел даље ескалира сукоб, урадићемо исто", најавио је Насралах током телевизијског обраћања.

image