Свет

Израелска инвазија на Рафу: Каква судбина чека милион и по заробљених палестинских избеглица?

Док израелске снаге припремају копнену инвазију на најјужнији град Појаса Газе, милион и по избеглица страхује за своју будућност
Израелска инвазија на Рафу: Каква судбина чека милион и по заробљених палестинских избеглица?© Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

"Победа је на дохват руке. Победићемо преостале терористичке батаљоне Хамаса у Рафи, који је њихов последњи бастион", самоуверено је поручио израелски премијер Бенјамин Нетанјаху у недавном интервјуу за за Еј-Би-Си њуз.

Израелском премијеру самопоуздања не мањка ни након пуна четири месеца рата. И поред све већих притиска, како са Истока, тако и са Запада, он је задржао свој бескомпромисни став да Хамас "мора бити уништен", те да нема простора за било какве озбиљније преговоре са палестинским милитантима у Појасу Газе.

У исто време, цивилно становништво те енклаве је сатерано у ћошак. Рафа, град на граници са Египтом који је пре почетка сукоба имао око 280.000 становника, сада је дом за око 1,4 милиона људи.

"У Рафи не можете да пронађете четири квадратна метра празног простора", рекао је палестинску хуманитарац Јусуф Хамаш за магазин "Тајм".

Улице Рафе постале су дом за десетине хиљада избеглица, док је основне потрепштине попут хране, воде и лекова све теже пронаћи.

Ситуација би могла да постане још гора уколико израелска војска започне копнену офанзиву, зато што би у том случају били блокирани једини преостали прелази за хуманитарну помоћ, један из Израела и други из Египта, који се налазе непосредно поред Рафе.

Другим речима, они који не буду погинули у директним нападима израелских снага могли да изгубе живот од болести или глади, упозоравају хуманитарни радници. Према подацима Хамасовог Министарства здравља, у досадашњем току рата погинуло је најмање 28.000 људи, док је 68.000 повређено.

Да ли ће Израел одустати од напада?

Хуманитарна ситуација у Рафи толико је тешка да су и многи западни званичници, који су до сада углавном подржавали израелско "право на самоодбрану", почели да исказују забринутост због најављене офанзиве.

Међу њима су амерички државни секретар Ентони Блинкен, министри спољних послова Велике Британије и Немачке, Дејвид Камерон и Аналена Бербок, као и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Ипак, то највероватније неће бити довољно да одврати израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа од копнене операције, сматра сарадник Института за европске студије Србољуб Пеовић.

"Нисам оптимиста да ће Израел бити суздржан, пошто су они већ рекли да очекују да канцеларија УН за палестинске избеглице буде склоњена са израелске територије. Верујем да Нетанјахуов режим има у плану уклањање Палестинаца из Појаса Газе", каже он за РТ Балкан.

Он додаје да у овом тренутку постоји дефакто застој у тим операцијама, вероватно како би се придобила подршка центара моћи у САД. Ипак, Нетанјаху више не може да стане, пошто је у јавности већ створена атмосфера да би одустајање од Рафаха у овом тренутку било одустајање од победе.

Како ће реаговати остали играчи?

Пеовић подсећа да је египатски председник Абдел Фатах ел Сиси најавио да би његова земља могла да суспендује мировне споразуме са Израелом уз случају копнене офанзиве на Рафу.

"Циљ Израела је да учини да услови буду толико неодрживи да избеглице, њих око 1,5 милиона, сами пробију ограду са Египтом. Каиро је ту ограду претходних ојачао, како би спречио њено пробијање", наводи наш саговорник.

Идеја исељавања Палестинаца из Газе на египатско Синајско полуострво није прокламовани циљ израелске владе, крајем октобра прошле године је обављено да је Министарство за обавештајне послове саставило нацрт документа о "хипотетичком измештању" становишта те енклаве у Египат.

Томе се оштро противе и египатске власти, које се последњих година суочавају са сопственим економским недаћама, али и Палестинци који се плаше да, ако једном напусте своје домове, тамо више никада неће моћи да се врате.

Још једно потенцијално жариште које би могло да "експлодира" у случају инвазије на Рафу је и израелско-либанска граница, дуж које израелска војска и Хезболах размењују ватру од почетка рата.

Ипак, Србољуб Пеовић не очекује директни напад те либанске милиције на Израел.

"Хезболах нема превише искуства са нападима на Израел. Они јесу однели стратешке победе над Израелом, али унутар Либана", наводи он.

Пеовић додаје и да би напад Хезболаха можда и ишао на руку Нетанјахуу, који жели да се рат прошити како би се у њега укључиле и САД.

"Што се тиче напада са супротне стране, не верујем да Израел има интерес да удари на Либан, већ да одржава то неко нестабилно стање", закључује Пеовић.

image