Економија

Европска складишта се празне: Увоз из Русије порастао за 41 одсто у јануару

Хладно време је приморало државе чланице Европске уније да повећају потрошњу из подземних складишта
Европска складишта се празне: Увоз из Русије порастао за 41 одсто у јануаруwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Снабдевање Европске уније руским гасом из гасовода повећано је прошлог месеца за 41 одсто на годишњем нивоу и износи 2,52 милијарде кубних метара, објавио је лист "Ведомости".

Према новинској анализи података "Гаспрома", транзит гаса преко Украјине у земље ЕУ и Молдавију (пошто "Гаспром" не даје посебне податке за Молдавију) је у јануару износио 1,29 милијарди кубних метара. То је повећање од 32% у односу на оно што је пумпано кроз Украјину у јануару 2023. године, док су преостале количине испоручене преко гасовода Турски ток.

Транзитна линија кроз Украјину и европски крак Турског тока сада су једине две преостале цеви за руски гас који ће доспевати у централну и западну Европу. Садашњи петогодишњи уговор о транзиту између Русије и Украјине истиче крајем ове године.

Према споразуму, руски енергетски гигант "Гаспром" пристао је да испоручи 65 милијарди кубних метара гаса у ЕУ преко Украјине 2020. године и 40 милијарди кубних метара годишње између 2021. и 2024. године.

Међутим, стварни обим испоруке је био мањи од договореног износа након што је Украјина у мају 2022. затворила кључну пумпну станицу у Сохрановки, која је опслуживала око трећине руског гаса који је пролазио кроз земљу. Тренутно је у функцији само станица у Суџи.

У међувремену, аналитичари су за "Ведомости" рекли да је међу факторима који су довели до значајног повећања увоза руског гасног гаса од стране ЕУ хладно време у региону. Ово је приморало државе чланице да повећају потрошњу из подземних складишта гаса за 1,9 пута. Потрошачи у ЕУ су потрошили више од 30 одсто гаса у подземним складиштима у последња три месеца.

image
VV inauguration
banner