Свет

Шолц: Преговори о Украјини немају смисла ако говоримо о њеној капитулацији

Украјина ће без помоћи Сједињених Држава проћи веома тешко, а Европа мора да повећа свој допринос, оцењује немачки канцелар
Шолц: Преговори о Украјини немају смисла ако говоримо о њеној капитулацији© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa

Дипломатски напори око Украјине су у току, али мировни преговори су бесмислени ако дође до капитулације Кијева, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу за лист "Зидојче цајтунг".

"Позив на преговоре сам по себи не решава проблем. Ако преговори значе да Украјина једноставно мора да капитулира, они немају смисла", казао је Шолц и напоменуо да Русија може "окончати сукоб у било ком тренутку ако повуче своје трупе".

Он је додао да ће Украјина без помоћи Сједињених Држава проћи веома тешко, а да Европа мора да повећа свој допринос.

"Без помоћи САД то би било веома тешко, јер су оне велика војна сила са највећим одбрамбеним буџетом на свету. Немачка је, да цитирам канцелара Хелмута Шмита, средња сила. Данска, Холандија и Пољска раде много у том правцу. Међутим, Европа ради премало, стога је мој позив другим земљама ЕУ јасан: видите да ли и ви можете да повећате помоћ Украјини", поручио је.

Одговарајући на питање да ли ће Немачка испоручити Украјини крстареће ракете дугог домета "таурус", Шолц је поново избегао директан одговор. 

"Немачка испоручује оружје, које је сада важно. Ми смо највеће присталице Украјине после Сједињених Држава и снабдевамо је оним што је неопходно за њену одбрану", појаснио је шеф немачке владе.

Шолц је додао да ће Немачка ове године издвојити 15 милијарди евра за подршку Украјини, укључујући више од седам милијарди евра за снабдевање Кијева оружја. 

Данас, током посете украјинског председника Владимира Зеленског престоници Немачке, потписан је билатерални споразум између Берлина и Кијева о безбедносним обавезама и дугорочној подршци. 

Укупан обим помоћи Немачке Украјини – хуманитарне, финансијске и војне од фебруара 2022. премашио је 27 милијарди евра. 

Раније је руски председник Владимир Путин, у интервјуу новинару Такеру Карлсону, рекао да Русија никада није одбила дијалог о Украјини, али после прекида преговора у Истанбулу у марту 2022. године, неће учинити први корак.

image