Свет

Америка шаље наоружање Израелу, чекају одобрење Конгреса

Вредност пакета се процењује десетинама милиона долара, а обухвата хиљаду МК-82 бомби, упаљача и ЈДАМ комплета за навођење
Америка шаље наоружање Израелу, чекају одобрење Конгреса© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Администрација председника САД Џозефа Бајдена спрема се да Израелу, усред сукоба са Хамасом, пребаци низ бомби и друге војне опреме вредне десетине милиона долара, објавио је у петак "Волстрит џорнал", позивајући се на изворе.

Према садашњим и бившим америчким званичницима, потенцијална испорука би могла укључивати око 1.000 бомби МК-82, комплете за прецизно навођење бомби, као и осигураче. Пошиљку наводно још увек прегледају званичници, а услови би се могли променити. Трансфер би такође морао да одобри Конгрес.

У процени коју је сачинила америчка амбасада у Израелу, наводно се наводи да је Тел Авив затражио брзи трансфер ради одбране од "постојећих и новонасталих регионалних претњи".

Док је израелски напад на Газу последњих месеци довео до невиђеног разарања у палестинској ексклави, у документу се наводи, како цитира амерички лист, да "Израел предузима ефикасне мере да спречи тешко кршење људских права", додајући да је та земља увек била "транспарентан партнер у америчким истрагама по оптужбама за злоупотребу одбрамбених артикала."

САД од напада Хамаса 7. октобра прошле године интензивно наоружавају Израел, а Бајденова администрација је у једном тренутку заобишла Конгрес зарад хитне продаје око 14.000 тенковских граната Израелу.

Медији су такође извештавали да су неке од америчких војних залиха које је примио Израел првобитно биле намењене Кијеву, који се сада жали на недостатак муниције.

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је у петак да Тел Авив планира војну офанзиву у Рафи у јужном делу енклаве. Бајден је, међутим, упозорио Израел да не покреће операцију без "изводљивог плана" за заштиту стотина хиљада цивила у тој области.

У сукобу Израела и Хамаса до сада је страдало око 1.200 Израелаца и скоро 29.000 Палестинаца. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху инсистира на томе да се мир у региону може постићи само након уништења Хамаса и "дерадикализације" палестинског друштва.

Он је такође одбио потенцијални мировни споразум који би укључивао "једнострано признање палестинске државе".

image