Русија

Разговарали Лавров и Ванг Ји: Русија и Кина не прихватају агресивну политику Запада

Стратешка комуникација између Русије и Кине важна је ради формирања поузданих основа евроазијске безбедности, поручили су Сергеј Лавров и Ванг Ји
Разговарали Лавров и Ванг Ји: Русија и Кина не прихватају агресивну политику Западаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао је телефоном са кинеским колегом, министром Ванг Јијем.

Том приликом, министри су нагласили посебан значај стратешке комуникације између Русије и Кине, за успостављање праведног мултиполарног светског поретка и, посебно, формирање поузданих основа евроазијске безбедности.

Лавров и Ванг Ји истакли су да не прихватају агресивну политику западних држава у односу према Русији и Кини, нити покушаје да им се супротставе помоћу санкција.

На састанку је било речи и о односима две државе, са закључком да се билатерална трговинско-економска сарадња успешно носи са спољним изазовима. Тако је трговински промет између Русије и Кине на крају прошле године премашио ниво од 200 милијарди долара.

Министри су изразили задовољство због брзог развоја политичког дијалога и практичне сарадње, "показујући стабилност и позитивну динамику у контексту опште геополитичке нестабилности".

Лавров и Ванг Ји разговарали су и о украјинској кризи, ситуацији у Гази, Корејском полуострву и у азијско-пацифичком региону у целини.

Шеф кинеског Министарства спољних послова је, такође, изразио подршку руском председавању БРИКС-ом.

image