Свет

Ратно хушкање Мете Фредериксен: Данска донира сву своју артиљерију Украјини

Данска премијерка је оценила да би било неефикасно чекати да Представнички дом Конгреса САД донесе одлуку по питању новог пакета војне помоћи Украјини, те да ЕУ "мора да учини више"
Ратно хушкање Мете Фредериксен: Данска донира сву своју артиљерију Украјиниwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Данска ће сву своју артиљерију пребацити Украјини, рекла је премијерка Мете Фредериксен.

Према њеним речима, Копенхаген и ЕУ генерално, имају довољно залиха наоружања за снабдевање Украјине, упркос проблемима у производњи.

Кијев се константно жали на мањак војника и муниције и тражи од својих западних присталица још више новца и наоружања. Међутим, Брисел тек треба да финализује свој следећи пакет помоћи, док раније обећање ЕУ да ће Украјини обезбедити милион артиљеријских метака до марта ове године није испуњено.

"Што се Данске тиче, одлучили смо да поклонимо сву нашу артиљерију Украјини", рекла је Фредериксен и додала да би њихов пример требало да следе и друге земље чланице ЕУ.

Фредериксен тврди да "у Европи још увек има залиха муниције. Ово није само питање производње, јер имамо оружје, имамо муницију, имамо противваздушну одбрану, коју не морамо да користимо у овом тренутку, коју треба да испоручимо Украјини", рекла је она.

Данска премијерка је оценила да би било неефикасно чекати да Представнички дом Конгреса САД донесе одлуку по питању новог пакета финансија за наоружавање Украјине. 

Конгресмени су отишли на зимску паузу без постизања споразума о усвајању пакета помоћи који подразумева око 60 милијарди долара за Кијев, а очекује се да ће се дискусија наставити 28. фебруара.

"Морамо да убрзамо и повећамо обим (пошиљки), без обзира на то шта ће се десити у САД. Ми, као Европљани, треба да будемо у стању да се заштитимо, а да бисмо се заштитили морамо да испоручимо оно што је сада потребно Украјини. Одговорност за Европу мора да буде у Европи и ми морамо да учинимо више", рекла је Фредериксен .

Данска је међу главним добављачима оружја за украјинске оружане снаге. Та земља је такође предводила напоре за добављање авиона Ф-16 за Кијев и обучавање украјинских пилота, а члан је такозване "коалиције за дронове", недавно формиране групе земаља која се обавезала да ће Кијеву послати милион дронова за борбу против Русије.

Москва је више пута осуђивала западне испоруке оружја Украјини, рекавши да оне само продужавају сукоб.

image