Свет

У Пољској почела истрага: Да ли је влада користила "Пегаз" да шпијунира опозицију?

Званичник странке Право и правда потврдио је да влада поседује "Пегаз", али је негирао да је коришћен против опозиционих политичара током кампање 2019. године
У Пољској почела истрага: Да ли је влада користила "Пегаз" да шпијунира опозицију?www.globallookpress.com © www.imago-images.de

Пољски парламент покренуо је истрагу о томе да ли је бивша влада злоупотребила софтвер за хаковање компаније "Пегаз" како би шпијунирала своје политичке противнике.

Истрага о шпијунажи било је једно од главних обећања актуелне владе током изборне кампање у октобру.

Употреба овог израелског софтвера за надзор откривена је током истраге Ситизен лаб универзитета у Торонту.

Пољска је једна од четири земље, уз Мађарску, Шпанију и Грчку где је наводно коришћен овај софтвер против припадника опозиције, цивилног сектора и новинара.

Пољска истражна комисија сада има циљ да испита највише званичнике бивше владе странке Право и правда, укључујући и страначког шефа Јарослава Качињског, пише "Политико".

Качињски је потврдио да влада поседује "Пегаз", али је негирао да је коришћен против опозиционих политичара током кампање 2019. године.

"Све је пренадувано", рекао је Качињски и додао да је све било у складу са пољским националним интересом, са потребама служби безбедности за борбу против криминала и шпијунаже.

Позив да се појаве пред истражном комисијом добили су и бивша премијерка Беата Шилдо, бивши министар правде Збигњев Зиобро и тадашњи посланици Мариус Камински и Мациеј Васик.

Камињски је осудио покретање истраге наводећи да је у питању политичка игра са безбедношћу Пољске.

"Тајна служба је увек деловала у складу са законом. Радујем се што ћу јавности изнети истину што је пре могуће", поручио је Камињски.

Пред комисијом ће се наћи и Криштоф Брејза, посланик Тускове Грађанске коалиције чији телефон је наводно хакован док је водио изборну кампању 2019.

"Ова комисија ће утврдити не само ко су људи одговорни за употребу 'Пегаза', већ и ко су били мете напада – политичаре, адвокате, новинаре и обичне људе", рекла је посланица која је на челу комисије Магдалена Срока.

image