Свет

Републикански кандидат за државног тужиоца Аризоне тужио противницу како би победио

Због тесне разлике, поново се броје гласови за тужиоца Аризоне
Републикански кандидат за државног тужиоца Аризоне тужио противницу како би победиоwww.globallookpress.com © ALEXEY BYCHKOV/Global Look Press

Ејб Хамадех, републикански кандидат за државног тужиоца у Аризони, тужио је своју демократску противницу и читав спектар државних и окружних званичника у покушају да их примора да га прогласе победником на изборима одржаним 8. новембра у САД.

Хамадех има само 510 гласова мање од кандидаткиње демократа Крис Мејес, али ће гласови - више од 2,5 милиона, бити поново пребројани јер је разлика између њих двоје мања од 0,5 одсто.

Републикански кандидат тврди да изборни процес није правилно спроведен, што је утицало на исход, преноси "Вашингтон пост" и подсећа да су и други републикански кандидати и званичници критиковали изборни процес у држави због покварених машина за бројање гласачких листића и других нерегуларности. 

Републиканска кандидаткиња за гувернерку Кери Лејк одбила је да прихвати пораз.

Према званичним подацима, Хамадех је освојио 1.254.102 гласова, док је Мејес добила 1.254.612 гласова. Мејес је раније рекла да је уверена да ће резултат бити исти и после поновљеног бројања и предвидела да ће се процес завршити до Божића. "Ова трка треба да покаже свима да је сваки појединачни глас битан", рекла је она новинарима.

Пошто су републикански кандидати прошли лошије до демократских, трка за државног тужиоца заузела је централно место. Тужилац је главни службеник за спровођење закона у влади државе, са овлашћењем да спроводи изборне законе који би могли да утичу на изборе 2024. године.

Државни тужилац такође има широка истражна овлашћења, која је садашњи тужилац, републиканац Марк Брнович, искористио против локалних званичника и администрације председничких избора 2020.

Републикански национални комитет придружио се Хамадеху, бившем тужиоцу и капетану америчке војске, у његовој тужби која је поднета Вишем суду округа Марикопа. Међу туженима су Мејес, бивши председник Комисије за корпорације у Аризони, која регулише јавна предузећа; Кејти Хобс, демократска државна секретарка и изабрана гувернерка; као и окружни нотари и надзорни одбори у свих 15 округа Аризоне.

У тужби се од суда тражи да забрани држвној секретарки да потврди победу Мејесове и уместо ње прогласи Хамадеха за победника избора. Од суда се такође тражи да наложи разним окружним званичницима да исправе процедуралне и грешке у бројању које су, наводно, направили и исправи коначне резултате који ће, како наводи Хамадех, показати да је он победник.

Адвокат Мејесове рекао је да ће од суда тражити да одбаце тужбу јер је "лишена чињеница".

"Не тврди се уверљиво да је дошло до грешака у администрацији избора, и, ако је до њих дошло, да би донеле било какву разлику у резултату", поручено је из демократског табора.

Портпарол канцеларије државног секретара рекао је припремају одговор.

image
VV inauguration
banner